Idag väcks åtal mot Akilov som har erkänt att han körde en lastbil, fredagen den 7 april, ner för Drottninggatan i Stockholm. Han avslutade med att köra in i Åhlens city. Attacken skördade fem offer.

Nu släpps nya detaljer från utredningen av terrormisstänkte Akilov. Dådet började förberedas den 16 januari, 2017. Bland sökningar gjorda i februari avslöjas att han undersökte Stockholm gay-nattliv.

Bland andra nämns sökningarna: ”Gay club”, ”Gay club in Stockholm”, ”Waxholmsbolaget” följt av ett flertal liknande inriktade på olika skärgårdsbåtar, rapporterar Expressen.

På spåret-vinnaren och journalisten Johan Hilton skriver på Twitter att ”det gungar under fötterna” när nyheterna om Akilovs sökhistorik når honom.

”Kan vara måltavlor”

– Sökningarna ger en bild av hur han planerat och förberett sig inför den här gärningen. Det är många sökningar på olika geografiska platser och kemikalier som skulle kunna utgöra beståndsdelar i en sprängladdning, säger åklagaren Hans Ihrma till Expressen och fortsätter:

– Att han gjorde just de här sökningarna kan vara att det är måltavlor som han har velat angripa.

Vidare menar Ihrma att Akilov har velat straffa Sverige för att landet ingått i koalitionen mot IS, som den terrormisstänkte svurit trohet till.

Akilov vill inte få livstid

Den terrormisstänkte har erkänt terroristbrott och försök till terroristbrott. Han har också erkänt framkallande av fara för annan.

Åklagaren yrkar på livstid och utvisning. Men Akilov själv har sagt att han inte vill ha livstid. Däremot går han med på utvisning efter han avtjänat ett tidsbestämt straff, skriver Aftonbladet.