Leather Club Roma skulle i lördags ha sin klubbkväll Mr Leather Italia på fetish klubben Bunker i Rom. På plats var svenska turisten Svante.

– Det var mycket god stämning och många sexiga gummiklädda killar, inklusive Mr Leather och Mr Rubber Switzerland, berättar han för QX.

Men plötsligt, runt klockan 23.30 stormas klubben av polis.

– Det var precis innan scenprogrammet med röstningen skulle börja. Det var massa poliser och myndighetskontrollanter som började ränna kring i lokalen.

– Vissa personer fick hämta sina id-kort från garderoben och blev utfrågade, säger Svante.

Enligt Gay News Italy krävdes 52 klubbesökare på identifikation och fick svara på en enkät (vilket 15 personer ska ha gått med på). I razzian användes också polishundar för att söka igenom lokalen. Vad de letade efter är dock oklart.

”Påminde om Stonewall”

– Det blev mycket dålig stämning och knappast bättre för mig som svensk turist som inte förstår italienska.

Enligt Gay News Italy pågick inspektionen i timmar innan de beslutade att stänga ner eventet.

– Det kändes som att det gjordes ur rent störande syfte. Det påminner om Stonewall. Jag trodde inte att sånt här kunde förekomma i Europa 2018. Kontroll av lokaler kan ske dagtid, säger Svante och fortsätter:

– Att polisen har såhär stora resurser att allokera en natt tyder på riktad prioritering mot gay-klubbar. Jag åker aldrig till Italien igen, det finns ingen anledning att acceptera sådant här, säger han.

Ottavio Ricci som är organisatör på Bunker säger till Gay News Italy att han är besviken på myndigheters ”diktatoriska beteende” och tackar alla som har uttryckt sitt stöd efter razzian.