Sedan 1998 har en tvärpolitisk grupp bestående av riksdagsledamöter engagerade i HBT-frågor bildat en egen grupp samordna sitt arbete i Riksdagen.
Gruppen, som bestått av alla partier utom kristdemokraterna, har lagt gemensamma flerpartimotioner och arbetat med att påverka sina respektive partigrupper i HBT-frågor.
– Vår roll har nu spelats ut, menade Börje Vestlund (s) den siste ordföranden för gruppen vid mötet. Idag behövs samma opinionsbildande arbete för att sätta hbt-frågorna på partiernas dagordning.
Efter att gruppen i enighet upplösts beslutades om att istället starta ”Riksdagens HBT Forum”. Skillnaden är att gruppen nu blir mer informellt sammansatt och att man fokuserar på att arbeta opinionsbildande såväl inom som utom riksdagen.
De områden som kom upp gällde värdmödraskap, transfrågor, hatbrott och hederskultur-problematik för unga hbt-personer. RFSL och RFSL-Ungdom som var med på mötet framförde även vikten av att få upp smittskyddslagen, asylfrågorna och folkhälsofrågor på den politiska dagordningen.
Till mötet var såväl de kristdemokratiska som sverigedemokratiska riksdagsgrupperna inbjudna, men de valde att inte närvara. De första kontaktpersonerna för HBT Forumet blev från moderaterna Olof Lavesson, Miljöpartiet Ulf Holm, Vänsterpartiet Marianne Berg, Folkpartiet Barbro Westerholm och Anna SteeleKarlström, Centerpartiet Fredrick Federley och från Socialdemokraterna Jonas Gunnarsson och Börje Vestlund.