Igår stod det klart, Rysslands Vladimir Putin vann sin fjärde mandatperiod och förblir landets president i ytterligare sex år.

Därför blickar QX bakåt och tittar på vad Putin har sagt om hbtq-personer och hur hans politik har påverkat dem hittills.

År 2013 införde Putin vad som kallas ”anti-gay propaganda law”. En lag som enligt den ryska regeringen är där för att skydda barn från material som visar homosexualitet i samhället. Argumentet till varför detta skulle behövas är för att det går emot de traditionella familjevärderingar som landet lever efter. Lagen har gjort att hatbrotten mot hbtq-personer har ökat drastiskt i landet.

Presidenten har sagt att han personligen har som uppgift att stoppa homosexuella från att gifta sig, i en intervju med Showtime. Enligt Putin beror det på att ”samkönade par inte kan fortplanta sig”.

Sommaren 2013 beslutades att samkönade par inte får adoptera. Beslut var för att upprätthålla de traditionella familjevärderingarna och ”för att skydda barnen”.

Putin har förnekat homoutrensningen i Tjetjenien. I februari förra året kom rapporter om att hbtq-personer försvann från sina hem och arbetsplatser. Det rörde sig om kidnappningar sannolikt arrangerade av den tjetjenska polisen. Vittnesmål om tortyr och koncentrationsläger-liknande förhållanden nådde den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta.

En pridesminkad clownkarikatyr av Putin spreds på internet i protest mot antigay-lagen. Putin förbjöd bilden i landet och kallade den för ”extrem aktivism” då den antydde att presidenten hade en ”onormal sexuell läggning”.