– Jag är 18 år, kubansk och bisexuell. Jag är så obeslutsam att jag inte kan välja en favorit färg. Jag ritar, virkar, syr och broderar – vad som helst för att hålla mina händer sysselsatta medan jag tittar på Netflix.

– Men inget av det spelar längre någon roll, skriver Emma i Harpers Bazaar. Och det är sant.

När Nikolas Cruz beväpnade sig på Alla hjärtans dag och sköt ihjäl 17 personer på Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida gömde hon sig under ett skrivbord i en föreläsningssal.

Bara dagar efter höll hon ett tal där hon gråtandes riktade skulden mot politiker och USA:s liberala vapenlagar. Med sina 158 centimeter fick hon stå på en låda för att nå upp till mikrofonen – men hennes ord ekade jorden runt. Bakom henne slöt miljontals upp för striktare vapenlagar.

Emmas driv skrämmer hennes föräldrar

Emma föddes i USA till en pappa som var politisk flykting från Kuba och en mamma som arbetade som privatlärare i matematik. I en intervju med tv-programmet 60 Minutes berättar föräldrarna om oron som kommer av att se sitt barn på barrikaderna.

– Det är jätteläskigt. Det känns som att hon har byggt ett par vingar utav balsaträ och silvertejp och hoppat från taket, samtidigt som vi springer under henne med ett nät som hon inte vill ha eller tycker att hon behöver.

Hon är en av talespersonerna för student drivna anti-vapen organisationen Never Again MSD och ordförande för hbtq-organisationen The Gay-Straight Alliance på hennes skola. Att vara öppen med sin bisexualitet säger hon är ett måste för att driva kampen framåt.

– Det går hand i hand för mig. Hade jag inte varit öppen med vem jag är helt och hållet hade jag inte orkat göra det här, säger Emma till Yahoo.

I lördags demonstrerade två miljoner människor på 800 platser runt om i världen. March for Our Lives demonstrationerna drevs igång av studenter som blivit aktivister, precis som Emma.

I Washington DC gick hon upp på scenen och höll ett tal i sex minuter och 20 sekunder. Den exakta tiden som det tog för hennes kamrater och lärare att mördas i skolkorridorerna.