– Konstitutionen är mycket tydlig på den här punkten, sa premiärminister Raila Odinga när han i söndags höll ett tal där han tog upp homosexualitet och förklarade att ”ingen man eller kvinna som upptäcks involverad i homosexualitet kommer att komma undan”.
– Den man som upptäcks ha sex med en annan man skall arresteras, sa han. Även kvinnor som är involverade i sex skall arresteras, sa han med hänvisning till kvinnor som har sex med kvinnor.
I samband med att landet i somras röstade igenom en ny konstitution fanns krafter som ville öppna landets konstitution för äktenskap mellan personer av samma kön. Konstitutionen fastslår idag och efter att den röstades igenom att äktenskapet endast är öppet för man och kvinna.
Premiärministerns tal oroar den kenyanska hbt-rörelsen. Till BBC sa David Kuria från Gay and Lesbian Coalition of Kenya att man fått samtal från oroade homosexuella och hiv-positiva som var rädda för att besöka läkare. Efter premiärministerns tal fruktar de att de då skall arresteras.
Kenya har idag en strafflag som ger upp till 14 års fängelse för homosexuella kontakter.