SVT Plus visade i mitten av mars att dejtingappen Grindr delar och säljer en mängd personlig data till tredje part. Det rörde sig om allt från din vikt, dina sexuella preferenser, hiv-status, exakt gps-position till vad du söker på appen.

SVT Plus försökte få kontakt med ansvariga på Grindr för att ställa frågor om avslöjandet. Men Grindr valde att inte svara.

Avslöjandet plockades upp av internationella medier och först då svarade de på kritiken. Men det rörde sig inte om en ursäkt. Istället menade Grindr att de som kritiserade delningen av privat information till tredje part ”inte förstod sig på teknologi”, samt vägrade ta på sig felansvar.

Men efter massiv kritik från användare som förlorat tilliten till tjänsten har Grindr nu gått ut och bett om ursäkt.

I en video som släpptes på företagets Tumblr- och Facebooksida förra veckan säger Jack Harrison-Quintana, som är vicepresident över företagets Social impact-gren, att de ber om ursäkt till sina användare. Däremot poängterar han att Grindr inte har tagit betalt för datan om hiv-status som delats med tredje part.

– Vi har aldrig och kommer aldrig sälja användaruppgifter som hiv-status till annonsörer eller någon annan.

Kommentarsfältet fylls av arga före detta Grindr-användare

– Att avslöja sin hiv-status på Grindr har alltid varit helt valfritt. De enda som har tillgång till Grindr användares hiv-status är våra anförtrodda samarbetspartner som hjälper oss med nya funktioner och att leverera relevanta budskap till våra användare.

Trots att Harrison-Quintana säger att den tredje parten som har tillgång till hiv-informationen ”levererar relevanta budskap” så insisterar han att de inte är annonsörer utan ”respekterade företag”.

Han avslutar med att be om ursäkt ännu en gång från sig själv och hela Grindr-teamet.

– Vi tar det här på största allvar och öppnar upp för alla era kommande frågor och arbetar vidare för att vinna tillbaka ert förtroende.

I kommentarsfältet under videon är den tydliga trenden från upprörda användare att inte förlåta företagen.

”Varför berättar du inte vilka era så kallade anförtrodda samarbetspartner är?” frågar en.

”Det är för sent för ursäkter. Vilka vid sina sinnens fulla bruk delar andras hiv-status med främlingar utan att informera berörda användare? Uppfostrades ni i skogen av teknologi-vargar?” ryter en annan.

Here's What You Should Know Regarding Your HIV Status Data

Jack Harrison-Quintana, our VP of Social Impact and founder of Grindr for Equality, addresses concerns about HIV status information on Grindr and explains how we handle user data. Read our full statement about our HIV status data here: https://grindr.tumblr.com/post/172528912083/heres-what-you-should-know-regarding-your-hiv

Publicerat av Grindr den 5 april 2018