Idag meddelas att RFSL kommer att stå värd för ILGAs 26:e världskonferens 2012. ILGA är den internationella organisationen för föreningar och förbund som arbetar med hbtiq (homo, bi, trans, intersexuell och queer) frågor.
— Vi är verkligen stolta över förtroendet att få vara värdar för ILGA:s världskonferens. ILGA:s konferenser bidrar konkret till att långsiktigt förbättra situationen för hbt-personer på ett globalt plan. Det blir också en fantastisk möjlighet för den svenska hbt-rörelsen att fördjupa sina internationella kontakter, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Vid omröstningen i Säo Paulo där den 25:e världskonferensen just nu pågår stod Stockholm mot Sydney. Stockholm tog hem omröstningen med en klar majoritet, 169 röster mot 35.
– Vi förväntar oss nu ett stort stöd från den svenska regeringen och från svenska organisationer som biståndsorganisationer och den fackliga rörelsen, säger Ulrika.
Vid konferensen i São Paulo beslutades att ILGAs kvinnosekretariat skall flyttas från Stockholm till Kenya och organisationen Minority Women.
— Jag är väldigt glad över att lämna över till en organisation med stor potential och som jobbar med bland annat hälsofrågor för hbt-kvinnor. Det är en oerhört viktig fråga på global nivå, säger Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL, som varit den som representerat RFSL på posten.
RFSLs vice förbundsordförande Christian Möllerop berättar att man nu fram till konferensen 2012 kommer fokusera på finansieringsfrågorna. Inte minst vill man få gräsrötter och deltagare med svaga ekonomiska förutsättningar att ges möjlighet att söka stipendier.
Senast en stor internationell hbt-konferens hölls i Skandinavien var vid OutGames i Köpenhamn 2009. Då deltog omkring 750 delegater från ett 80-tal länder.
ILGA består av 709 medlemsföreningar varav 313 i Europa.
Senast ILGA höll sin världskonferens i Sverige var i maj 1990 då 275 delegater träffades. Mest uppmärksamhet mötte då representanterna från Ryssland, Estland och Litauen rapporterade gaytidningen Reporter.