Sedan 2008 har RFSL erbjudit kommunala och landstingsverksamheter möjligheten att efter utbildning i HBT-frågor blir ”certifierade”.
Fram till i tisdags har Stockholm, Jönköping, Eskilstuna, Luleå och Uppsala kunnat stoltsera med att ha i alla fall någon verksamhet som efter 6-8 månaders utbildning med RFSL fått kallas sig HBT-cenrtifierad.
I torsdags var det högtidlig ceremoni på Värmlands museum då ungdomsmottagningen Druvan i Karlstad och ungdomsmottagningen i Arvika, med tillhörande sexuell hälsa- och barnmorskeverksamheter fick sin certifiering.
– Jag har själv deltagit i utbildningen och det har varit mycket värdefullt att få reflektera över de normer jag och alla andra har och hur de påverkar hur vi ser på och bemöter varandra. Det gäller inte bara hbt-personer, säger Anna-Carin Johansson, folkhälsostrateg vid Landstiget i Värmland.
– HBT-certifiering är en tydlig signal om att verksamheten arbetar målinriktat och systematiskt med bemötandefrågor. Det är ett viktigt budskap både till arbetssökande, anställda och patienter, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, som medverkade vid ceremonin.