Idag under International Day Against Homophobia Transphobia and Biphobia (IDAHOT) ljuder bröllopsklockorna i Georgien. 400 kvinnor klär sig i vitt och lika många män drar på sig finflugan. Det vankas nämligen massbröllop!

Hela 400 olikkönade par ska idag vigas för att markera kyrkans misstycke mot homosexualitet, rapporterar Gay Star News.

De har valt att kalla den 17 maj för ”Den rena familjens dag”. Kyrkan myntade dagen 2014 efter att det 2013 blivit sammandrabbningar mellan demonstranter för hbtq-personer rättigheter och en samling ortodoxa präster.

I Georgien får inte samkönade par gifta sig, men både homosexualitet och könsbekräftande behandlingar är lagligt. Och till skillnad från Sverige får män som har sex med män donera blod.

Dock lever hbtq-personer med diskriminering och stigmatisering, och en högljudd motståndare är just den ortodoxa kyrkan som har tre och en halv miljon medlemmar i landet.

– Den ortodoxa kyrkan i Georgien har konservativa värderingar och använder pro-rysk retorik. Det innebär att de slåss mot friheten att samlas, försöker ta kontroll över skolsystemet samt försöker påverka statliga frågor, säger Giorgi Tabagari från hbtq-organisation Equality Movement.

Vidare berättar han att de planerar att hålla en protest framför regeringsbyggnaden senare idag. Trots att ”radikala grupper sannolikt kommer att attackera dem”. Enligt nya obekräftade uppgifter kommer dock demonstrationen tvingas ställa in på grund av hotbilden.