Det är IDAHOT 2018 idag. Och den dagen får aldrig förbigås med tystnad. Innan alla i Sverige vet vad förkortningen står för och vad det betyder får vi som lever här och berörs av den aldrig tystna.

För 17 maj är inte bara Norges nationaldag utan också International day against homo, bi and transphobia (IDAHOT).  Och den svenska hbt-rörelsen har något viktigt att  lära sig av hur norrmännen firar 17/5. Norrmännen firar dagen för att visa kärlek till sitt land och de friheter som uppnåtts och hade sin start vid undertecknandet av grundlagen just 17 maj 1814.

Vi, och alla i Sverige som står upp för hbt-rättigheter borde paradera i ett tåg där de svenska flaggorna är lika många som regnbågsflaggorna. För att visa att vi kommit hit. Ända hit, så mycket längre än många andra länder. För kärlekens skull.

Under resten av året firar vi Pride över hela Sverige men just idag vore en fin dag att uppmärksamma de fri- och rättigheter som svensk lagstiftning genom hårt arbete kommit till. I Sverige får vi numera gifta oss, prövas för adoption på samma villkor och  är medräknade i diskrimineringslagstiftningen. Det är något att vara stolta över.

Vi hinner inte samordna oss till IDAHOT -tåg idag men vi kan alla göra något. Plocka fram en Pride-pryl och bär den med stolthet på jobbet eller i skolan. Nämn dagen, säg något om den, ta en eventuell diskussion. Prata om Sverige som en förebild när det kommer till hbt-rättigheter.

Det finns givetvis frågor kvar att arbeta med. Och det kommer vi att göra. Men IDAHOT vore rätt dag för att visa stolthet över hur långt vi kommit genom att inte vika ner oss.

Ett tillfälle för riksdagshuset, regeringen, stadshus och kommunhus över hela landet att hissa regnbågsflaggorna och över alla partigränser visa enighet i budskapet att Sverige aldrig kommer att kompromissa om hbt-rättigheter.

I sommar är Stockholm och Göteborg värdstäder för Europride. Sveriges första Europride hölls i Stockholm för 20 år sedan. När vi gör det igen 2038 hoppas vi att polisbevakning bara är nödvändig för att hålla ordning på trafiken. Och att IDAHOT-dagen redan i år nämns på samtliga svenska skolor. För alla som bor och lever i Sverige är berörda och påverkade. Alla måste ta ställning för allas rätt att älska, vara och leva med den man vill.

Vi vet och ser dagligen hur snabbt uppnådda framgångar kan tas ifrån oss. Visa oss att det aldrig kommer att ske i demokratin Sverige.

Maria Jern

Maria Hölerman