Att registrera partnerskap har varit lagligt för samkönade par i Spanien sedan 2005. Men hittills har inget samkönat par vigts kyrkligt i landet. Det beror på att den spanska katolska kyrkan vägrar att tillåta kyrkliga bröllop mellan samkönade par, rapporterar The Local.

Men det gör inte Svenska kyrkan i Torrevieja där kyrkoherden Gunnar Sjöberg jobbar. Att det är möjligt för paret att vigas av en präst från Svenska kyrkan beror på att Soliman är svensk medborgare och den andra brudgummen är från Venezuela, hade han istället varit spansk medborgare hade vigseln inte varit tillåten enligt spansk lag.

Prästen Gunnar Sjöberg

Det här blir prästens första samkönade vigsel och han är mycket glad över att få viga dem.

– När ett par vill fira sin kärlek i en värld som verkligen är i behov av mer kärlek så är det fantastiskt. Jag hoppas att det här blir startskottet för många fler gaybröllop här nere, säger han till The Local.

Men först ut i gaybröllopsvängen är som sagt Soliman och Louis som nu har fullt upp med de sista förberedelserna.

– Fram tills idag var vi bägge väldigt pirriga, men efter att ha hämtat upp våra vigselringar och haft ett förberedelsesamtal med vår präst Gunnar så känner vi oss bara lyckliga, säger Soliman till QX.

När de imorgon blir äkta makar på slätten intill det gamla tornet Torre Del Moro vid Cabo Cervera matchar de sina kläder. Det blir blå kostym, vita skjortor och polkaprickiga flugor.