Robert Biedron, 42, är borgmästare i staden Slupsk i nordvästra Polen. Han beskriver sig själv som en ”drömmare” som växte upp i en strikt konservativ del av landet, vilket var långt från lätt, skriver BBC.

Hans engagemang började i hbtq-aktivismen vilket snabbt ledde honom till de politiska korridorerna för den liberala rörelsen. Och 2011 blev han landets första öppet homosexuella riksdagsledamot.

– Som riksdagsledamot blev jag attackerad och misshandlad fyra, fem gånger på öppen gata. Men idag ler folk mot mig och vinkar, säger han till BBC och påpekar att det är ett tecken på en påbörjad förändring i landet.

Som borgmästare viger han många par i Slupsk, men inga samkönade då det inte är lagligt i landet.

– Det gör mig otroligt svartsjuk eftersom jag ser deras lycka. Jag har varit tillsammans med min partner i 15 år och äktenskap är fortfarande bara en dröm. Det är orättvist att två vuxna som älskar varandra inte får gifta sig år 2018.

Han är en favorit till Polens tidigare president Aleksander Kwasniewski som satt på posten i en tioårsperiod från 1995 till 2005. Enligt BBC ska Kwasniewski till och med ha uppmanat honom att ställa upp i presidentvalet 2020. Något som kritiker menar är en önskedröm då det konservativa landet ”inte är redo för en öppet gay president”.

Skulle han välja att satsa på att bli landets nästa ledare har han starka krafter att slåss mot. Sedan 2015 har nämligen det nationalkonservativa Lag och rättvisa-partiet majoritet. Deras politik är motsatsen till Biedrons liberalism och många hbtq-personer har till och med valt att lämna landet efter de kom till makten.

– Man måste passa på medan Polen är med i EU, sa lesbiska Patrycja Krynicka till SR då hon lämnade Polen 2016.