Varför en podd om ”queera livsöden”? 

Efter jag grundade organisationen Rainbow Riots har jag rest världen runt och kämpat för hbtq-rättigheter, och det jag märkt är att vi bögar, flator och transpersoner delar så mycket. Oavsett om jag kommer till Uganda, Storbritannien eller Indien så känner jag igen så mycket i dem jag möter. Vi har blivit de vi är på grund av olika grader av utanförskap och kamp, och skapat vår eget sätt att överleva. 

Som dragshow till exempel – folk tror att det bara är en grej på gayklubbar i väst, men drag är superviktigt som del av kampen för frihet i Uganda. Och i Australien finns det en skönhetstävling för aboriginska dragqueens, alltså drugor från ursprungsbefolkningen. Det är så häftigt, men man hör aldrig om det. Så självklart ville jag ha med det i Rainbow Riots Radio

Jag ville knyta ihop alla våra queera historier världen över, och resultatet blev den här webbradio-serien i tio avsnitt, där jag gjort intervjuer och reportage med inspirerade människor jag mött på mina resor. Jag har även skapat all musik i serien, och flera av mina gäster medverkar på sång och dikt. 

Nämn ett möte som berört dig lite extra under inspelningen?

Det är flera. Under inspelningen har jag t.ex varit hemma hos transkvinnor i slummen i Bombay, Indien. De är utstötta men anses också ha heliga krafter. Jag har också träffat Afrikas första öppna gaypräst och mina queera vänner och hjältar i Uganda, som riskerar livet för att få vara sig själva. 

Ett speciellt möte för mig är det första avsnittet, där jag träffade 73-årige Lars Fimmerstad i Sverige, som berättar om sitt liv genom båda roliga och hjärtskärande minnen. Han har levt genom hela den moderna gayhistorien, från 60-talets förtryck, via Aidskrisen på 80-talet då han förlorade sitt livs kärlek, fram till idag då vi har rättigheter. Allt har gått så fort att det ryms i en livstid. Det kan vara bra att känna till vår historia. 

Varför ska man lyssna? 

Att vara hbtq är så mycket mer än regnbågsflaggor och party. Rainbow Riots Radio är en podd för alla som är intresserade av personliga berättelser om queera livsöden, historia och samhälle – men det går lika bra att lyssna på om man vill ha cool musik, rappt tempo och intressanta samtal. Det här är röster som ofta tystas ner, som nu når ut i världen!