En person har spridit ett flertal hatiska kommentarer på sociala medier. Framför allt har det varit riktat mot homosexuella män, vilket SVT Blekinge var först att rapportera om.

I en kommentar postad på tidningen Sydöstrans Facebooksida (som nu har raderats) kopplar mannen homosexualitet till sexuella övergrepp mot unga pojkar.

Lokalpolitikern Mattias Liedholm (M), som också sitter i styrelsen för Karlskrona Pride, såg kommentaren och gick då igenom mannens flöde.

– Det är bara kränkningar mot hbtq-personer, invandrare och politiker, säger Liedholm till Sydöstran.

Därför valde han att göra en anmälan om hatbrott under onsdagsmorgonen.

”Ryser när jag ser Prideflaggan utanför simhallen”

Sydöstran har pratat med den hatbrottmisstänkta mannen som inte är särskild oroad för en eventuell rättslig påföljd.

–  Jag har inget emot homosexuella men jag gillar inte Pride. Det står för något negativt och är inget som jag stödjer. Det är en lobbyverksamhet och politisk aktivism, säger han till Sydöstran och fortsätter.

– Jag har själv blivit utsatt för ett övergrepp i simhallen av en homosexuell gubbe när jag var yngre. Jag ryser när jag ser regnbågsflaggorna utanför simhallen.

Sophia Ahlin som är ordförande för Karlskrona Pride berättar att festivalen tyvärr är van med hat och hot.

– Vi får rätt mycket hot mot festivalen generellt. Förra året beslutade polisen och kommunens säkerhetsavdelning om höjd beredskap.

Finns det anledning att vara orolig för säkerheten inför lördagens parad?

– Kommunen har nu helt tagit över säkerhetsdelen kring paraden och vi som förening har inte längre några volontärer under paraden. Det känns väldigt tryggt och gör också att vi helt och hållet kan fokusera på innehållet. Men självklart är det tråkigt att det ska behöva vara så.