Den danska lutherska Folkekirken debatterar just nu om kyrkliga partnerskap för par av samma kön.
Folkekirken är en statskyrka och under hösten har det pågått en remissrunda utsänd av Kirkeministeriet om möjligheterna för att kyrkan skall kunna välsigna partnerskap eller utföra partnerskapsregistrering i samband med en kyrklig ceremoni.
I måndags förklarade Anders Gadegaard, domprost i Köpenhamns stift och domkyrkan Vor Frue, att man ställer sig bakom tanken om en kyrklig ceremoni.
– Äktenskapet är inte en gudomlig ordning utan en mänsklig sådan, sa han till Politiken. Det som Gud kan och vill välsigna är kärlek och trohet och det har inget som helst med kön att göra.
Köpenhamn stift var helt eniga i sitt ställningstagande, meddelar Anders Gadegaard i Politiken.

Kyrkan och välsignelse
Danmark var först i världen med att inför registrerat partnerskap, men medan bland annat Norge, Island och Sverige valt att ta bort särlagstiftningen och göra äktenskapet könsneutralt, har danska regeringen och dess stödparti Dansk Folkeparti inte velat ta det steget.

I Sverige har den sedan 2000 från staten skilda lutherska kyrkan valt att sedan 2006 i en officiell ceremoni välsigna ingångna partnerskap och i samband med att äktenskapslagen blev könsneutral 2009 även genomföra kyrklig vigsel. Även kväkarna, liberalkatolikerna och den baptistiska Norrmalmskyrkan utför kyrkliga vigslar av par av samma kön. Judiska församlingen erbjuder möjlighet till vigsel för par av samma kön.

Den norska och den isländska statskyrkan har hittills valt att inte gifta par av samma kön. I Spanien och Portugal har de katolska kyrkorna inte heller infört kyrkligt utförda äktenskap av enkönade par. I Belgien, Kanada och Nederländerna är den religiösa ceremonin skild från det formella äktenskapet.