I USA är religionsfrihet skyddat i grundlagen, som i många andra länder. Men det pågår en ständig diskussion om hur tungt den rätten väger i praktiken.

Kan en övertygad ateist vägra att klippa håret på en kristen? Eller kan kanske en muslim neka en ateist att köpa vatten? En sak har i alla fall USA:s Högsta domstol slagit fast efter en fem år lång rättsprocess: En kristen kan vägra att sälja en bröllopstårta till ett homosexuellt par.

När Charlie och David planerade sitt drömbröllop för snart sex år sedan ville de satsa på en specialdesignad tårta. Masterpiece Cakeshop i Lakewood, Colorado tillverkade avancerade bröllopstårtor, ofta med handmålade dekoration. Ett ätbart konstverk signerat bageriets ägare Jack Phillips, som också råkar vara en djupt troende kristen.

Phillips meddelade paret att han inte kunde sälja eller skapa åt ett homosexuellt par på grund av hans religiösa övertygelse.

Paret anmälde händelsen till delstatens motsvarighet av diskriminerings ombudsmannen som beslutade att Phillips hade brutit mot Colorados diskrimineringslagar och dömde Phillips att delta i anti-diskriminerings seminarier.

Tårtfallet har med tiden blivit så mycket större. Den konservativa kristna lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF) (som bland annat är emot abort och lobbar för att vårdpersonal ska ha rätt att vägra följa abortlagar) ställde sig snabbt bakom bagaren Phillips med sina massiva ekonomiska muskler. Diskrimineringsdomen överklagades vilket drog igång den fem år långa rättsprocessen som kulminerade igår.

Högsta domstolen dömde mot det samkönade paret och för bagaren Phillips med 7-2.

I domen specificerar dock inte Högsta domstolen i vilken utsträckning företag har rätt att vägra service till homosexuella.

– Lagen och konstitutionen kan, och i vissa fall, bör skydda homosexuella par som önskar utnyttja sina medborgerliga rättigheter. Men religiösa och filosofiska invändningar mot samkönade äktenskap är lagligt skyddade åsikter och skyddade uttrycksformer, skriver HD-domaren Anthony Kennedy.

På bilder syns bagaren och hans kunder fira beskedet i Masterpiece Cakeshop, där också ADF-loggan är synlig vid disken.

Men David Mullins som tillsammans med sin man gick förlorande ur domstolen igår vägrar att känna sig nerslagen.

– Vi kommer att fortsätta slåss tills den tidpunkt där ingen behöver stå ut med skammen och förnedringen av att höra ”vi betjänar inte sådana som du”.

Supportrar av bagaren Phillips dansar in i bageriet efter Högsta domstolen besked.
På disken till Masterpiece Cakeshop syns en donationsbössa från den konservativa kristna lobbygruppen Alliance Defending Freedom.
Jack Phillips gratuleras till segern.