Idag, torsdagen slås dörrarna upp till Pride House som i år hålls på Scandic Triangeln. Och det är ett massivt program de snickrat ihop. QX har plockat ut några höjdpunkter och listat dem längst ner i artikeln. 

På fredagen den 8 juni öppnar Pride Park i Folkets Park och Paraden hålls på avslutningsdagen söndagen den 9 juni (samling kl 12 på Stortorget.)

Festivalchef för Malmö Pride är Filip Filipek.

I år ligger ni lite tidigare på sommaren och ni har kortat ned den något till fyra dagar, hur kommer detta sig?

– Istället för kvantitet blir det högre kvalitet med färre dagar. I augusti har vi en fullspäckad månad med bland annat Europride, vi vill såklart att pridebesökaren inte ska behöva välja mellan vår fantastiska festival och andra, mer Pride åt alla är vårt budskap! 

Vad ser du mest fram emot i år under Malmö Pride?

– Paraden, det är den mest magiska händelsen på festivalen du kan vara med i. 

Har du som ordförande kunnat sätta din prägel på årets festival och isåfall hur?

– Det är valår, jag har initierat en politikerdebatt bjudit ner Kultur och-demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Paraden och pushat politiska partier att delta i Pride Park. 

Vi har läst om konflikten inom Malmö Pride, hur har ni gått framåt och hur försöker ni läka såren och splittringen…

– En stor majoritet av föreningens medlemmar har gett oss sitt fulla stöd, det var supertydligt på årets stämma. I en medlemsstyrd förening finns det ibland starka åsikter. Tyvärr fick dessa oproportionerligt utrymme. Allt det som skrivits om oss är inte helt sanningsenligt, vi har lärt oss hur sensationsmedia fungerar. Internt är vi enade och peppade inför festivalen. Teamet har jobbat på enligt tidsplanen och vi tar ett tydligt steg framåt kvalitetsmässigt.

 

Albin Ganovic heter den 24-årige killen som ansvarar för bokning av artisterna till årets Malmö Pride, han jobbade tidigare som produktionschef för hela festivalen. Dessutom håller han i make up-skolor, uppträder som clown samt sjunger. 

Vem var den första artisten du tog kontakt med?

Trinity The Tuck Taylor och Marianne Mörck, båda två är väldigt populära och välkända artister. Så när Trinity Taylor tackade ja blev jag supertaggad.

Du har bokat Samantha Fox, hur kommer det sig, du var ju inte ens född när hon slog igenom?

– Haha, nej, jag är född 94, så jag minns inte Sam sen jag var liten själv, men jag har ju föräldrar som ”allmänbildade mig” väl med massa god musik från 80-talet, som Baccara och Samantha Fox.

Vilken är din favoritlåt med henne?

Touch me! Men jag måste säga att hennes nya singel Hot Boy är läskigt svängig och jag är säker på att jag omöjligt kommer kunna stå still när hon kör den.

Berätta lite om de andra artisterna du bokat till Pride och vad de ska göra.

– På lördagen den 9 juni 20.00 är det Main Show på stora scen, med bland andra lokala dragshowgruppen Cabaret Moulin, samt popgruppen Pay TV som nu återuppstår. Trinity The Tuck Taylor från tv-serien RuPauls DragRace kommer och så självaste Samantha Fox. Därefter fortsätter den officiella festen med bla. uppträdande från en Finsk akrobat, DJ Leo B och mer Trinity The Tuck Taylor. På söndagen 10 juni blir det Allsång på Pride 16.00 med Rnb-artisten Janice, musikalstjärnan Therese Andersson Lewis, folkkära operadivan Marianne Mörck. Allt leds av självaste Fab Freddie.

Va kul med Marianne Mörck, det är ju en favorit för många, henne har jag förstått att du kände sen tidigare?

– Jag träffade Marianne Mörck när jag gjorde ett clowninslag på Stjärnorna på Slottet. Hon är en av de mest ödmjuka och snällaste artister jag träffat. En per

 sonlig favorit!

Vilken är din drömartist om du får drömma fritt och vad vill du att den artisten framför?

– Ååå vilken svår fråga, jag kan inte välja en, jag har en topp tre. Liza Minelli, Gloria Gaynor och Grace Jones. Jag kan också nämna att jag varit i kontakt med två av dem men att deras arvode var lite för högt tyvärr.

Och så ska du själv uppträda under Malmö Pride…

– Yes! Jag har en Drag Makeup tutorial i Pride House Torsdag 7 juni kl. 20.15.  Min clownkaraktär Cito uppträder i Pride Park 8 juni 13.00 sen kommer jag var en av artisterna i Allsång på Pride där jag gör en hyllning till Rikard Wolff som gjorde en av sina sista konserter förra året hos oss.

Och så leder du hela galan på lördagen?

– Just precis! Bra att du har koll på mig!

Godbitar från PrideHouse Malmö

Kortfilmen Sova över visas i Pridehouse tors 17:45-18:15.

Emil och Adam är nära vänner. Emil bär i hemlighet på outtalade känslor för Adam – något som ställs på sin spets när de sover i samma dubbelsäng. 

Blattepride, ett samtal och panel om intersektionalitet med instagramkontot Blatteprides admin med samtalsledare Nali Moloudi. Pridehouse tors 17:45-19:00

Mr Gay Syria

Pridehouse tors 20-22

En stark dokumentär om två syrianska flyktingar som försöker bygga upp sina liv. Husein är frisör i Istanbul och Mahmoud har bildat Syriens HBTQ-nätverk som flykting i Berlin. De möts eftersom de har samma dröm – att delta i en internationell skönhetstävling som en flykt från deras liv och deras osynlighet. Kommer deras drömmar att gå i uppfyllelse?

Livets sex är lesbiskt

Sophie Gunnarsson från Lesbisk Makt berättar hur man som lesbisk lättast uppnår orgasm och varför det är underbart att vara lesbisk.

Tors 20:15-21:15.

Politikerdebatt

På torsdagen den 7 juni är det politikerdebatt i PrideHouse, samtliga partier förutom Sverigedemokraterna finns närvarande. Moderator är Daniella Ibis

Trans och normkritik med Love Prelog

Var tredje transperson har allvarligt övervägt att ta sitt liv. Vad är en norm och hur fungerar den?

Föreläsningen utgår från Loves erfarenheter som transman. Tors 20:15-21:15

”Mamma jag är inte en flicka, jag är en pojke! Vad gör vi nu?” Med Camilla Gisslow

– Kampen efter den dagen mitt barm var fyra och ett halvt år gammalt och talade om för mig att han inte var en flicka utan en pojke.

Fre 15-16.

Från man till människa

Sara Lund/Claes Schmidt i en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att vara logisk. 

Claes är ett mycket omtyckt och uppskattad föreläsare och blandar humor med allvar, fakta med fiktion. 

lör 15-17:30.

A jihad for love

En dokumentär om islam och sexualitet av Parvez Sharma som flygits in från USA och som visar filmen med efterföljande fråga svar-stund.

Lör 15:30-18:30.

Dessutom:

Hampus Carlsson

Pridepark 19.00-19.45

Hampus uppträder med sin musik om kärlek, vänskap, ensamhet, ångest och glädje. Melodiösa poplåtar i gränslandet Håkan Hellström och Hästpojken.