– Trots att Migrationsverket på ledningsnivå tar steg för att förbättra hbt-personers rättssäkerhet verkar det inte ha gått fram till handläggarna i stort och vi ser ständigt nya fall där hbt-personer skickas tillbaka till sina hemländer trots att de riskerar förföljelse och hårda straff, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL med anledning av att ytterligare flyktingar, bland annat kristna i och hbt-personer, tvångsavvisats till Irak.
I julhelgen startade RFSL en insamling till stöd för sitt och HBT-flyktingars Stödföreningens arbete för att hjälpa de hbt-personer som söker fristad i Sverige.
50 000 kronor kom in till julinsamlingen.
– Behovet av stöd är enormt bland asylsökande hbt-personer. Många mår dåligt och saknar socialt skyddsnät, säger Stig-Åke Petersson, flyktinghandläggare på RFSL.
Just nu berättar RFSL att man arbetar med en lesbisk flykting från Kenya vars berättelse inte blivit trodd av Migrationsverket. Hennes fall är nu överklagat till Europadomstolen. Man arbetar även med att stötta en ung syriansk man som flytt med sin yngre bror. De två får inte bo på samma flyktingförläggning trist att de är enda släktingarna i landet.