ICD-11, International Classification of Diseases, är inte så tråkigt som det låter. Det är en del av hur FN-organet WHO gör statistisk av allas vår hälsa för att bland annat kunna ge rekommendationer. I måndags släpptes en uppdatering av handboken ICD-11, vars senaste upplaga är från 1990. I den nya versionen klargör WHO att transpersoner inte ska betraktas som psykiskt sjuka.

På den uppdaterade sjukdomslistan syns inte heller samtyckande sexuella minoriteter, som till exempel bdsm. Något som den norska hbtq-organisationen FRI hyllar.

– Det här är en milstolpe för mänskliga rättigheter och för sexuell frigörelse. Samtyckande sexualitet har ingenting med psykiatrin att göra. Detta är en enormt viktig bekräftelse av den sexuella mångfalden som finns bland oss , säger FRI-ledaren Ingvild Endestad i ett pressmeddelande.

Trots de glädjande beskeden så är det en bit kvar att gå. Den nya handboken måste klubbas igenom av FN:s medlemsländer, vilket är planerat att ske först i maj 2019. Om den går igenom kommer handboken börja användas den 1 januari 2022.