Organisationen Stockholm Pride anordnar årligen Sveriges största Pridefestival. För det får de ett vanligt år 450 000 kronor i kommunala bidrag. Det är hälften så mycket som till exempel Malmö Pride som får 950 000 kronor samt gratis användning av Folkets park.

I år kommer EuroPride till Stockholm och Göteborg. Därför skjuts mer pengar till för att bland annat motta de internationella besökarna. Organisationen West Pride får därför sex miljoner i bidrag från Göteborg stad, plus en miljon i verksamhetsbidrag och en ytterligare miljon från Västra Götalands region. Medan Stockholm stad skjuter till tre miljoner och Visit Stockholm ger 400 000 för arrangemanget. Alltså 4 600 000 kronor mindre åt Stockholm.

Varför får Stockholm Pride mindre än både West Pride och Malmö Pride?

Finansborgarråd Karin Wanngård (S)

– Det beror dels på att man tar intäkter och att man har fler besökare. Sen är ju det alltid något som kan diskuteras. Stockholm Pride fick mer i bidrag när man valde att ta bort biljetterna i Kungsträdgården, det var ju däremot inget lyckat år och man valde sen att återinföra intäkter. Sen står staden för andra delar, som den enorma sophanteringen och ett förmånligt kontrakt av Östermalms IP, säger hon och tillägger:

– Vi har hela tiden en dialog med Stockholm Pride och är väldigt måna om att det ska fortsätta vara ett succé evenemang.

EuroPride till ära satsar staden på att Pride ska synas långt utanför festivalområdet. Ett kärt och prajdigt återseende blir regnbågsvigslar i Stadshusparken, där Wanngård själv kommer agera vigselförrättare.

– Jag började förrätta vigslar under Pride när jag blev finansborgarråd och det är fantastiskt roligt. Det är verkligen en otrolig känsla att få vara med vid parens högtidsstund.

Men allra mest ser hon fram emot paraden den 4 augusti. När jag frågar hur hon ser på de högerextrema och nazistiska strömningarna som senast under Almedalen skapade oro mot Mångfaldsparaden, uppmanar hon till manifestation.

– Det är ju den hemskaste av utvecklingar och att någon skulle ge sig på Pride, det får bara inte hända. Vi måste ha tilltro till att polis och säkerhetspolis gör rimliga riskbedömningar men det är ännu viktigare att vi som vill manifestera för kärlek och allas lika värde faktiskt tar oss ut på gator och torg och visar vad vi står för. För vi får inte glömma att vi faktiskt är många fler.

Läs mer om Stockholm stads EuroPride satsningar här!