Medborgerlig samling kallar sig själva ett ”liberalkonservativt parti”. I deras idéprogram under fliken ”familj” (där partier ofta nämner sin ställning till olika familjekonstellationer och hbtq-personer) nämns inte hbtq-personer eller regnbågsfamiljer.

Enligt Stockholm Pride är bristen på ställningstagande en av anledningarna att de fattat beslutet att avslå MEDS ansökan.

”Som utställare i EuroPride Park ställs högre krav på politiska partier med deras aspirationer på att förändra vardagen för hbtq-personer än till exempel företag. Då Medborgerlig samling inte någonstans lyfter hbtq-frågor i deras partiprogram så fick styrelsen istället grunda beslutet på de hbtq-relaterade utspel som företrädare för organisationen gjort.

Bland annat skriver partiledare Ilan Sadé i en krönika på Nyheter Idag att:

 ”Förresten, ”hbtq” och ”hbtq-person”. För egen del avskyr jag den där bokstavskombinationen, som låter som något slags psykiatrisk diagnos och buntar ihop människor på helt godtyckliga grunder. De sista två bokstäverna har ju inte nödvändigtvis någonting med sexualitet att göra” skriver Stockholm Prides styrelse i ett uttalande.

MED:s partiordförande Ilan Sadé rasar över beslutet och skriver i Dagens Samhälle att ”hbt-etablissemanget driver en agenda som passar samtidens vänster och politiska rörelser som Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet”.

På Facebook hyllas dock beslutet.

”Stockholm Pride har ryggrad och vågar sätta gränser. Mycket bra” skriver Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokrater.

”Mycket klokt och bra. Uttalandena är transfobiska och självklart ska en sådan aktör inte släppas in på festivalen som utställare” skriver Stockholm Prides före detta ordförande Christian Valtersson.

En som rasar mot beslutet är Alexander Bard som är med i MED. På sin Twitter kallar han Stockholm Pride för ”rövhål” och uppmanar folk att ”bränna regnbågsflaggor och gå vidare”.