I detta nu tvångsdeporteras 19-årige, kristna och homosexuella Rahmat från Migrationsverkets förvar i Åstorp, till Kabul där hans möjligheter till ett drägligt liv är i det närmaste obefintliga. I själva verket riserar han sitt liv. Kristen tro, liksom homosexualitet, är förbjudet i Afghanistan och straffas med döden. Utöver detta rapporterar FN-organet UNAMA om rekordmånga civila offer i det pågående kriget. 

Mot detta protesterar just nu en grupp om cirka femton personer utanför förvaret i Åstorp. 

– Vi är människor från samhällets alla hörn, berättar Sara Soleymanpur som rest hit från Malmö och fortsätter: 

– Vi är kristna, hbtq, muslimer, äldre och yngre. Vi är medmänniskor och vi vill stoppa utvisningen. Vi låter inte någon utvisas i det tysta! 

Deporteras utan förvarning

Under demonstrationens gång kommer beskedet att Migrationsverkets personal tagit ifrån ytterligare en förvarstagens ungdom hans mobil, och utan förvarning meddelat att han också ska utvisas.

– På avdelningen råder chockstämning, berättar Jennie Lenander som på frivillig basis har kontinuerlig kontakt med de förvarstagna sedan länge.

– Jag pratade med Mohammad alldeles nyss. Han var glad och ville ses, så vi pratade om att boka en besökstid på fredag. Han hade ingen aning om detta.

Förvarstagne Sharif finns på samma avdelning som Mohammad, och berättar hur personalen lurade Mohammad att han hade besök, och tog honom med sig till besöksrummet. 

– Sedan låste de in honom i besöksrummet och gick och packade ihop hans saker. Han visste ingenting, säger han.

Vahedeh Aida Ghardagian som också är en av de frivilliga förvarsbesökarna berättar att Mohammads asylärende fortfarande är öppet, men att gränspolisen ändå tillåts tvångsdeportera honom. 

– Jag känner mig stressad och chockad, säger Ghardagian som in det sista kämpar för att utvisningen ska stoppas i samarbete med ungdomarnas jurister.