Sedan 2008 har Pakistan styrts av en demokratiskt vald president och regering. Men den senaste mandatperioden har varit en svår tid i landet kantat av terrorism och korruption inom regeringspartiet.

Den svåra tiden gjorde att intresset låg på topp för gårdagens val och pakistanier strömmade till valurnorna för att göra sin röst hörd.

För första gången någonsin kunde vissa transpersoner registrera sig för att rösta under ett tredje kön som på papper kallades X. Det efter en lagändring som skulle göra det möjligt för transpakistanier att få id-kort.

Men enligt 25 utsända valobservatörerna som rapporterat tillbaka till organisationen Blue Veins har Pakistans transinvånare hindrats från att utföra sin demokratiska rättighet, rapporterar Gay Star News.

Även de transpersoner som försökt att rösta med id-kort där deras biologiska kön fortfarande var registrerats ska ha blivit avvisade från vallokaler av polis.

Vinsten är ännu inte säker då rösträknandet går mycket långsamt. Men i förmiddags såg det bäst ut för den tidigare cricketspelaren Imran Khan som utmanat regeringspartiet. Samtidigt som regeringen redan avfärdar resultatet som valfusk.