Hon har varit med på alla pride i Stockholm utom två sedan 1998 och dessutom flera i landet.

– Jag har varit i Pajala, Norrtälje och Söderhamn till exempel. Pride är jätteviktigt och jag kommer att hålla på så länge benen och huvudet håller, säger 85-åringen. 

När Barbro Westerholm var chef för Socialstyrelsen 1979 var hon med och bestämde att homosexualitet inte längre ska klassas som en sjukdom.  

– Vi har kommit långt i dag, men det har inte varit en lätt resa. Jag har fått mycket hat och hot, då var det inte näthat, utan vykortshat. Jag har även fått bajs i brevlådan. 

”Jag vet hur det är, barnönskan är den starkaste önskan”

I dag håller Barbro Westerholm programpunkten ”Barbro Westerholm med gäster” på EuroPride House och pratar bland annat om föräldraskap och värdmödraskap. Hon är positiv till det och säger att hon gärna hade donerat ägg eller varit värdmamma.

– Det skulle kännas gott att få hjälpa någon annan. Jag har fyra barn och det fjärde fick vi kämpa för, så jag vet hur det är. Barnönskan är den starkaste önskan. 

Vid årsskiftet kommer nya regler att börja gälla och då blir det tillåtet med assisterad befruktning, där varken ägg eller spermier kommer från någon av föräldrarna. 

Barbro Westerholm med gäster börjar idag klockan 16.00 och pågår till 16.45 i EuroPride House.