Hon är först ut ikväll men senare i veckan kommer ni även kunna se henne prata om sin nya novell.

Vad kan vi vänta oss från invigningen?

– Politik, kan jag ju säga lite kort. Det kanske inte blir den muntraste konferenciern i Prides historia. För mig är det så himla viktigt eftersom det handlar om vårt community, våra liv. Det är så viktigt allting. Då känns det som så perfekt tillfälle att prata om de grejerna på scen. Det blir mycket känslor, mycket mig. Om man känner till vad jag sysslar med så får man nog väldigt mycket mig.

Hur känns det att få vara konferencier?

– Jättekul! Lite nervös är jag nog, lite ADHD anmärker de flesta i min omgivning just nu. Nervositeten säger väl sitt. Just också för att det är på engelska, det är ju inte mitt förstaspråk så jag är ju lite nervös över det. Det är Europride, folk från Europa. Jag har mycket som förväntas av mig, det är ju en pepp eller sporrande. Det är en jätteutmaning och spännande.

Vad har Pride haft för betydelse för dig?

– Pride betyder jättemycket för mig. Just att få ha sammanhang där man är norm. Jag tror inte människor som vanligtvis tillhör normen förstår vad det är för gemenskap vi snackar om. Bara det att få träffa människor som ser ut som en själv, som tänker likadant och har gått igenom liknande saker. Det är så mycket murar som faller. Jag blir så lycklig när man ser personer som är på sin första Pride och de upplever det jag upplevde på min första Pride. Det är så fint. Jag var precis på Kulturhuset innan och var med på ett seminarium, och jag tänkte bara ”fan, jag har saknat det här från förra året”. Man blir påmind. Och alla är där och vill lära sig saker, lyssnar på varandra. Det är så mycket politik och möten som jag tycker är fantastiskt. Många tänker ju att Pride bara är en fest. För mig är Pride politik. Det är organisering, möten, kunskap. Det är så mycket mer än fest. Mediaövervakningen är ju oftast fest. Visst, det är mycket fest men det är lika mycket politik och organisering. Men det är väl kanske inte lika kul för media att övervaka.

Du kommer även högläsa ur novellsamlingen ”hetare”. Vad kan vi vänta oss från din historia?

– Jag ville ju skriva en novell som var ganska hård och mörk. Man kan ju se den som en dystopisk framtidsnovell för de är bara instängda mina två personer, och övervakade. Min novell handlar väldigt mycket om att vilja bli knullad av någon och kunna få hänge sig åt det. Det var väldigt skönt och befriande att skriva om det.

Kommer du gå i paraden?

– Ja, jag kommer gå. Jag har precis varit och hämtat min mamma som är uppe denna vecka också. Det är hennes första Pride. Jag tror att jag kommer gå med Fi i år. Jag brukar inte vara så partipolitisk men i år kommer jag nog vara det. Det känns viktigt att visa var jag står i det här valet och att det är viktigt med politik i år.

Hur firar du Pride i övrigt?

– Vi kommer att ha en novellgrej på Pride Ung på fredag och hänga där inne. Sen kommer jag faktiskt gå på minibalen som är inne på området klockan nio på fredag. Det är voguing-balen. Jag tror den var i champagnebaren förra året. Det är typ det roligaste jag varit med om i hela mitt liv. Speciellt nu efter ”Pose” också. Jag var där förra året och har nog aldrig varit så fascinerad och känt mig så lycklig efter någonting. Det vill jag uppleva igen. Jag tänker ta med alla jag känner på det så de också får uppleva det.

Öppningsceremoni

Plats: EuroPride Park, Stora Scenen

Tid: Ons 1 aug kl 19.00

Hetare-författarna i parken

Plats: EuroPride Park, UngScenen

Tid: Fred 3 aug kl 18.30