Vad kan Pride-gäster vänta sig av era stadsvandringar?

– Våra gästar har sagt att de har väntat på och längtat efter såna turer, att dessa turer är unika och annorlunda från alla andra, något nytt. Man förvänta sig en underhållande och rolig tur med spännande historia och berättelser. Man kommer lära sig något nytt och intressant och få en uppskattning hur långt vi har kommit och en bättre förståelse för hur livet var förr för HBTQ-människor.

Var kommer idén till dessa stadsvandringar med hbtq-tema?

– När jag blev auktoriserad Stockholmsguide så var det en rätt torftig utställning om ”hidden history” på Historiska – det var bara den vanliga utställningen där de hade klistrat postit-notes med ”gay”-kommentarer. Snopet. Det har också hänt att jag fick knäpp på näsan från en anställd på Kungliga Slottet för att jag tog upp att Gustav III gillade sex med män. Så jag tyckte hbtq-turer behövdes. Jag gjorde stadsvandringar för EuroGames 2014 och idén för dessa turer började med Dodo Parikas arbete om soldatprostitution. Jag insåg att man kunde ha en stadsvandring bara om det ämnet.

Hur mycket bortglömd hbtq-historia finns det i Stockholm?

– Mer än man tror. Vi hade en överflöd av information efter att ha läst på och haft intervjuer. Det var snarare ett problem att begränsa oss till 75 och 90 minuter för turerna.

Ni har tre olika stadsvandringar under Pride. Om man bara hinner med en, hur väljer man vilken som passar en bäst?

– Cruising Escapades är bra för kåta tidsresenärer och går från Grand Hôtel till Stadion. Pink Personalities är bra för dem som gillar storytelling med spännande, rörande och upplyftande berättelse om olika livsöden. Här kan man få reda på hur Långholmen gick från “penal colony” till “penile colony”. Hidden History är lite mer generell HBTQ-historia och gömda och överraskande historiska skatter i Gamla stan.

Ni kommer berätta om olika detaljer och levnadsöden från hbtq-historien i Stockholm. Har ni någon historia som fascinerat er extra mycket?

– Det fanns en amanuens på ett museum i Stockholm som hade som hobby att intervjua folk om sex samt att anteckna sexuellt klotter och sexannonser på Stockholms pissoirer för över hundra år sedan. Hans anteckningsböcker finns i museets arkiv och min kollega Veerle och jag fick tillgång till dem. Han var riktigt pedant! Vi skrattade som skolbarn över alla bilder i hans journal och dåliga dikter om hur man runkar kuk, stiliga gardister som erbjöd tänster och hur farliga luder var. Det var mycket roligt att se att även för hundra år sedan kunde inte klottrare stava rätt.

Språk: Engelska

Utställning/visning

Cruising Escapades

Plats: Grand Hotel, Södra Blasieholmen 8

Pris: 250 SEK

T-bana: Kungsträdgården

fre 3 aug 14:00–15:30

fre 3 aug 20:00–21:30

 

Hidden History

Plats: Köpmantorget at St. George Statue

Pris: 200 SEK

T-bana: Gamla stan

 

fre 3 aug 10:00–11:15

fre 3 aug 16:00–17:15

 

Pink Personalities

Plats: Mälartorget

Pris: 200 SEK

Tbana: Gamla stan

fre 3 aug 12:00–13:15

fre 3 aug 18:00–19:15

Läs mer här!