Rickard, vad kan vi förvänta oss från Opera sing-a-long?

– Tre världssopraner och en operabög på scen, och många hundra högljudda operaälskande HBTQare framför scen – som alla sjunger tillsammans.

Vilka gästartister är det?

– Jag får typ nypa mig i armen, för på scen kommer tre divor från några av världens största scener samsas. AnneSofie von Otter som är en legendar och en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika mezzos som jobbat med precis ALLA. Iréne Theorin sjöng förra veckan i Brasilien, veckan innan i Wien, och dagen efter oss drar hon ner till Prinspalatset i Monaco för en Isolde. Hon valde att sjunga med oss queens istället för att repa med prinsen där nere. Och slutligen Karolina Andersson som inte bara tågar världen runt med Nattens Drottning, hon har också varit med i typ varenda föreställning av Fantomen på Operan i Sverige de senaste året.

Kan vem som helst sjunga opera? Vad har du för tips till någon som vill testa första gången?

– Alla kan sjunga opera. Alla kanske inte kan sjunga all opera, eller att det låter sådär superbra hela tiden. Men det är inte målet för vår sing-a-long. Där handlar det om att njuta av musik och glädje tillsammans, och det kan alla!

Vilken roll har opera på EuroPride?

– Mitt i all disco, schlager och radiohits behövs en liten oas av konstmusik och opera. Dessutom finns det inget i världen som är lika larger than life och galaglittrigt som opera, så jag kan inte tänka mig en mer passande scen än Pride.

Hur kommer du själv fira Pride? Kommer du gå i paraden?

– Självklart går jag i paraden, som en hyllning till alla de som gjort det möjligt för oss att ens ha en parad. Och jag kommer krama och träffa och skratta – och ligga? – med så många underbara människor jag kan under priden. Pride är en sådan högtid för lusten och glädjen. Men, kanske ännu viktigare; Pride är också en möjlighet att lyfta några av vår tids viktigaste samtidsfrågor, och jag ser fram emot många djuplodande samtal och kreativa visioner där vi kan enas och samla kraft inför framtiden. För med tanke på hur världen ser ut kommer det behövas.

Datum/tid: tor 2 aug 18:00–19:00

Sång

Plats: EuroPride Park (Stora Scenen)

Östermalms IP, Södra Fiskartorpsvägen 2