I en ny rapport från European parliamentary forum får man reda på hur små religiösa grupper samarbetar över landsgränserna för att vrida tillbaka klockan och inskränka mänskliga rättigheter och hbtq-rättigheter.

Det som kännetecknar de här grupperna är att de motsätter sig sexualundervisning i skolan, samkönade äktenskap och abort.

– Sex ska bara vara mellan en man och en kvinna och till för att reproducera sig enligt dem, säger Neil Datta, som skrivit rapporten ”Restoring the natural order”.

Ett exempel på en sådan organisation är den kristna organisationen Alliance defending freedom, som har sitt säte i USA. Den var med och stöttade Ellinor Grimmark, som hade vägrats anställning som barnmorska eftersom hon vägrade utföra aborter.

– Det är så många av de här organisationerna arbetar och hbtq-rättigheter är under attack i många länder. Det är först nu vi på riktigt har förstått hur välorganiserat de arbetar och att ganska få har väldigt stor makt och försöker påverka andra länder och rättsväsendet.

Idag anordnas Human rights conference i Europride house. Då möts ministrar, Europaparlamentariker och hbtq-aktivister från Europa och flera andra delar av världen för att diskutera hbtq-frågor. Klockan 13.00 pratar Neil Datta mer om rapporten.

Läs hela rapporten här!