Sedan 2014 har Istanbul pride, som lockade besökare från flera länder i närområdet, varit förbjudet. 2017 förbjöds alla ”hbtq-aktiviteter” i Turkiets huvudstad Ankara. Ett sådant exempel är att filmen ”Pride” inte fick visas.

– Många andra städer i landet följer efter huvudstadens exempel. Turkiet var en gång ett föregångsland, men nu är det tvärtom, säger Hasan Metehan Özkan.

Han är hbtq-aktivist och åker runt på pridefestivaler och föreläser. Dessutom arbetar han med en motsvarighet till ”Stolta föräldrar” – organisationen Listag.

– Det finns fall där föräldrar slagit och till och med dödat sina barn för att de är hbtq-personer. Vi har också ett stort problem med transpersoner som blir mördade, säger Hasan Metehan Özkan.

Ett sådant fall är det som hände Hande Kader. 2016 blev hon våldtagen och torterad till döds. Hennes kropp hittades sönderbränd i ett skogsområde i Istanbul. Enligt organisationen ”Transgender Europe” har Turkiet det högsta antalet mord på transpersoner i Europa.

– Situationen är alarmerande och det blir bara värre och värre. Transpersoner kan bli nekade vård för att läkare säger att de tycker det är äckligt att röra vid dem och för några år sedan kunde man läsa om sådant i tidningen. Nu är det tyst. Journalister fängslas och många censurerar sig själva, för att de är rädda att förlora jobbet.

Han berättar också om hbtq-personer och människorättsaktivister som fängslas, utan att själva veta varför. Han upplever det som att invånare har blivit allt mer intoleranta mot hbtq-personer.

– När politiker stiftar lagar som begränsar oss, sänder det en signal till invånarna att det är okej att diskriminera oss. Vi vill se att fler länder agerar och fördömer det som händer i Turkiet, men så länge vår president kan hota med att släppa vidare alla flyktingar in i EU vågar de inte.