Liseberg

Under 14- 19 augusti samarbetar Liseberg med Göteborgs kulturkalas och EuroPride, vilket de gjort sedan flera år tillbaka, och regnbågsflaggorna kommer att vaja vid entrén. Dessa datum blir det fri entré från kl 17.00 för alla gäster. Har man dessutom Europride-festivalarmband (gratis och hämtas i köpcentrumet Nordstan) så är det fri entré från öppning vid köp av ett Åkpass (1- eller 2-dagars).

Bananarama

Brittiska tjejgruppsikonerna Bananarama har nästintill kultstatus inom hbtq-världen och originaluppsättningen gästar Liseberg den 14 augusti 20.00 på Stora Scenen, som är regnbågsklädd. Räkna med superhits som Venus, Cruel Summer och Love in the First Degree.

– Samarbetet känns självklart för oss då vi vill verka för ett inkluderande samhälle. På Liseberg möter vi alla med hjärtat och här är alla välkomna– det borde vara en självklarhet för alla, men det kan inte upprepas nog, säger Ebba Källeskog, PR-ansvarig på Liseberg.

EuroPride Park på Kungstorget

Onsdagen den 15 augusti kommer Loreen till Kungstorget för ett exklusivt framträdande. ESC-vinnaren som blivit en ikon för HBTQ-publiken bjuder på en spelning i PridePark denna onsdag.

Torsdagen den 16 augusti kommer aktivistiska artistkollektivet Rainbow Riots med Petter Wallenberg till Pridepark. Räkna med LGBTQ-artister från länder som Uganda, Malawi och Sydafrika, och de sjunger för sina landsmän som lever under ständiga hot i hemländerna. Den grymma trycket fortsätter musikaliskt då Mello-favoriterna Panetoz och Wiktoria intar scenen med sina hits. Torsdagen bjuder även på stand-up med humorfavoriter som Petrina Solange, Josefin Johansson, Emma Knyckare, Ami Hallberg Pauli och Bianca Kronlöf.

Fredagen den 17 augusti blir det Drag & Burlesque-gala i EuroPridePark. Uppträdanden med drugor, dragkings, akrobater, vogueing och mycket annat. Dessutom kommer RuPauls Drag Race-vinnaren Jinkx Monsoon! Andra stjärnor som glittrar denna kväll är Lou Henry Hoover, Admira Thunderpussy, Fräulein Frauke, Emma Hei Rim Andersson, Ivoncita, Madame Heinz, Soa de Muse and Performance Art School.

Lördagen den 18 augusti bjuder Kristin Amparo och Mushtaq Khorsand, Musiker Mot Rasism på Hör min röst – Musik för ensamkommande samt A Bitchin Dragshow med Sharday.

Andra som syns på EuroPride Parks scen under veckan: Sister King (tis), Mimmi & Anniemal (tis), Mashrou´Leila (tis), Sallyswag (ons), Norwood (ons), Divine (tors), EQLovesMusic (tors), Fristaden (fre), Hellmans Drängar & Dismissed (fre), Maja Francis (fre), Dafne Andas (lör), Louisina Avenue (lör),  Alba Omega (sön), Christina Kjellsson (sön).

Götaplatsen

Silvana! Behöver vi säga mer än så? Vår älskade kween kommer att frälsa Götaplatsen den 16 augusti med sin stenhårda rap och vi räknar med att hon monterar ner patriarkatet ytterligare en nivå denna kväll.

Efter paraden lördagen den 18 augusti kommer alla HBTQ-are att bege sig till Götaplatsen för att uppleva nostalgi de luxe med Boy George & Culture Club. Karma Chameleon? You bet! Även årets Pridelåtsartister Alcazar uppträder. Denna kväll blir det också NRJ in the Park goes EuroPride, en specialkonsert av radiokanalens turné där EuroPride firas extra stort. Håll koll på exakt artistlista på NRJ:s hemsida.

Tasso Stafilidis, ordförande WestPride

Tasso Stafilidis

Göteborgs Kulturkalas slås ihop med EuroPride och det händer massor med saker över hela Göteborg. Kommer man känna att man är i communityt ?
– Vi jobbar med öppenhet, det är vårt vinnande koncept. Det kommer som vanligt att finnas en (Euro)Pridepark i Göteborg och den är öppen för alla. I år har Westpride samordnat oss med Kulturkalaset, som är en av Nordens största kulturfestivaler och det betyder att EuroPride kan använda de festivalområden som Kulturkalaset också har. Det innebär att allt blir större, häftigare och mer internationellt. Pride får en större spridning och fler besökare kan njuta av fler programpunkter.

Vad händer i Pridepark på Kungstorget?

– Där finns ett 40-tal olika utställare, en stor scen, och ett krögarområdet, som i sin tur omgärdas av Kulturkalasets många foodtrucks. Och det kommer att hända massor av saker på scenen i PridePark.

Vad är skillnaden i år jämfört med tidigare år?

– Allt är större. Så här stort hade vi aldrig kunnat göra det om vi inte samverkat med Kulturfestivalen. Och vi har uppmanat dem att tänka HBTQ när de satt sitt program, vilket gett resultat. Paradvägen är dubbelt så lång och vi startar på Heden för att avsluta på Götaplatsen där Robert Fux som konferencier tar emot. Vi räknar med 60-80 000 deltagare om det vill sig väl.

Allt är gratis, men det finns ändå ett festivalarmband att hämta?

– Ja, det hämtas från och med den 6 augusti i Infocentrum i Nordstan och det ger en del rabatter. Till exempel så ger de klubbar som är med och bidrar till EuroPride halva priset i inträde om man bär bandet, exempelvis Bee & Gretas. Bandet är också till för att skapa tillhörighet och synlighet.

Tio spännande punkter du inte får missa under EuroPride i Göteborg

1. HBTQ Cosplay (Artisten, Lindgrensalen A302, 14 aug, 10.45)
Det finns idag massor av HBTQ+ figurer inom tv och filmer. Spelförbundet Sverok Väst vill hylla dem genom cosplay, det vill säga att en helt enkelt klär ut sig till en av dessa karaktärer. Detta kulturfenomen med influenser från Östasien bygger på beundran och här möter en ungdomar som lagt ner månader på att skapa dräkter och komma in i rätt mood.

2. Drop-in bröllop (EuroPridepark, Kungstorget)
Vig er i pridepark! Mellan 14-19 varje dag kan par viga sig i tältet ”Kyrkan på EuroPride”, Prideparken, men även Domkyrkan kan bokas! Ni måste dock ha med er en giltig hindersprövning! Dessutom kan en göra en förnyelse av äktenskapslöften, eller ha en förlovnings- eller vänskapsceremoni.

3. Queerhistorisk vandring (framför Christine kyrka, Norra Hamngatan 16, 15 aug kl.12)
Lär känna ditt Göteborg genom HBTQ-historiska ögon. Vi tas med genom stan för att höra om kvinnokaféer och ”ställen för såna” och parker och bakgator. Vandringen handlar om queert liv från 1850 till 2000.

4. Snoppen blöder (stora teatern Kristallfoajén, 15 aug kl 13)
Namnet fick dig att haja till va? Bra. För detta sticker ut. Snoppen blöder är en ”transterapipolitisk chakraritual” av och med Tvillingskapet och Kvalitetsteatern som tar upp frågor som bröstsaknad och namnsorg. Efter föreställningen blir det samtal och kreativt häng.

5. Hur är det med djuren? (Artisten, Lingsalen A505, 16 aug 13.45)
En intressant föreläsning om hur djur bildar familj. Och japp, räkna med att ”Det är inte naturligt”-argumentet spricker så det står härliga till.

6. Berättelsens Kraft (Artisten Lindgrensalen A302, 19 aug, 14.45)
Namnet är ju tråkigare än trä men denna punkt är riktigt spännande. It gets Better-initiativet som ska skapa band och uppmuntra HBTQ+ personer jorden runt får här en riktig presentation.

7. Exposé dansfestival, vogue och runway workshops(Oceanen, Stigbergtorget 8, 18 aug, 11.00)
Upptäck regnbågsklassikern vogueing, som är extra hett just nu i och med serien Pose. Här möter du internationella gäststjärnor och domare från Decades Ball för Vogue Workshops.

8. Locker Room Talk (Artisten, Lingsalen A505, 17 aug, 18.45)
En föreläsning vid namn ”Tack Donald Trump” introducerar initiativet Locker Room Talk som tar upp vikten av jämställdhet inom idrott. Det pratas bland annat om #stoppaskitsnacket med Jimmy Durmaz och varför Trump är anledningen till initiativet.

9. The Decades Ball: A History of Slay Age (Pustervik, Stora klubben 17 aug, 21.00)
Årets fest? Här hyllas historien genom en stor ”ball” i klassisk NY-anda där en kan leva ut sin inre fashionista och låta sig inspireras från 20-tal och framåt. Kategorier som Dragking/Queens realness och Sex Siren bedöms av en internationell jury.

10. Paraden
Årets Prideparad startar på Heden, därifrån den avgår 15.30. Därefter tågar den längs Brunnsparken och upp för Avenyn och avlutas sedan på Götaplatsen.