Traditionen att fira Copenhagen Pride i den amerikanska ambassadörsvillan började, när Rufus Gifford var USA:s ambassadör i Danmark. Den öppet homosexuella ambassadören var extrem populär i Danmark och en media-darling med eget program på dansk TV.

Men efter Donald Trump tog över som president fick Rufus Gifford resa hem till USA. Avlösaren som USA:s ambassadör i Danmark blev den trofaste Trump-supporter Carla Sands, en kiropraktor och affärskvinna – och förra detta skådespelar i den amerikanske 80-tals såpoperan Glamour.

Fyra hbtq-organisationer tackar nej

Inför Köpenhamn Pride bjöd Carla Sands in till Pridemingel tillsammans med ambassadörerna från Kanada, Storbritannien och Australien.

Men i år är stora delar av den danska hbtq-rörelsen inte sugen på att dricka kaliforniskt vin på den stora terrassen tillhörande den amerikanska ambassadörsvillan.

– Om man blir bjuden till att fira något, bör det vara så att man har något gemensam att fira. President Trumps administration har backat på skydd till hbtq-personer och gång på gång visat en brist på förståelse. Mot denna bakgrund kunde vi i Köpenhamn Pride inte se oss fira pride på residenset för Trumps representant i Danmark. Det är viktigt att inte att låna ut av sin trovärdighet, säger ordförande i Copenhagen Pride, Lars Henriksen till QX.

Även LGBT Danmark, sportsorganisationen Pan Idræt och minoritetsetniska LGBT-föreningen Sabaah har tackat nej till Pridefirandet hos ambassadören.

– Vi kan inte tigandes delta i ett så kallat firande av hbtq-rättigheter och se okritisk på bakslagen för hbtq-rättigheter i USA, som Trump-administrationen har satt i gång. Samtidigt ser vi besvärat på många de många förbud och åtgärdar som har tagits för att begränsa och utesluta personer som inte är vita amerikaner, skriver Sabaah på sin Facebooksida.

Ambassadören är besviken

I ett officiellt uttalande från den 8 augusti uttrycker ambassadör Carla Sands besvikelse över bojkotten mot hennes Pridebjudning:

– Vi är besvikna att få veta att några medlemmar av den lokala lesbiska, gay, bisexuella, transgender och intersex (LGBTI) organisationer har tackat nej till att delta i Pridebjudningen med ambassaderna från USA, Storbritannien, Kanada och Australien som värdar.

Carla Sands skriver också i sitt pressmeddelande att USA:s regerings politik är att skydda och främja hbtq-personers rättigheter. Men LGBT Danmark beskriver detta tillkännagivande från Carla Sands som en direkt motsats till sanningen.

– Om jag tillåter mig att använda ett av Trump-administrationens egna uttryck: Det är fake news när Carla Sands skriver att USAs regerings politik är att skydda och främja rättigheter för hbtq-personer, säger ordförande i LGBT Danmark, Peter Holk Svendsen.

– Samma dag som Trump tog över som president i USA, togs texten om rättigheter för hbtq-personer bort från Vita Husets hemsida. Trump-administrationen har förbjudit transpersoner att tjäna i amerikanske militären, och hans administration vill ge företag och individuella personer rätt att diskriminera hbtq-personer, om det sker mot bakgrund av religion.

– LGBT Danmark vill i alla vanliga fall ingå i dialog. Men det är vanskligt att delta i en Pridefirande hos en representant för Trump-regeringen, när den så konsekvent genomför anti-hbtq-politik.

Copenhagen Pride ligger i år från 13-19 augusti med den stora parad från Frederiksberg till Köpenhamn lördag den 18 augusti. Pride-firandet hos ambassadör Carla Sands är 15 augusti.