Moderatpolitikern och karlskronabon Mattias Liedholm sitter i styrelsen för Karlskrona Pride. På ordförandeposten sitter hans hustru Sophia Ahlin.

I slutet av juli misshandlades Mattias efter han försökt stoppa ett bråk. Slagen gjorde att han fick ett tiotal frakturer från tinning till käke.

Två dagar efter misshandeln lade hans fru ut ett inlägg på Facebook riktat mot gärningsmannen, som fick stor spridning.

”Jag vill att du och ditt gäng ska se vilken smärta du orsakat min man och hela vår familj när du brutalt och oprovocerat slog ner honom inför hans barn.”

I inlägget berättar hon också om hans engagemang för mångfald. Det väckte stor ilska och blev startskottet för massivt hat och hot riktat mot Mattias och hans familj.

– Jag råkade ut för en tragisk händelse som drabbade både mig och min familj. I spåret av det har jag fått ta emot hat från, inte några få, utan tusentals människor, säger Mattias och fortsätter:

– De skriver att jag är en landsförrädare som borde dö och att min fru borde våldtas. Någonstans känner jag bara vafan, att det finns så många människor i Sverige som visar ett sådant hat bara för att jag ser människor och inte människors hud, eller människors sexualitet.

Hoten säger han främst kommer från extremhögern men också det rosa-svarta blocket.

– Det är folk som säger att de står bakom Alternativ för Sverige, Nordiska motståndsrörelsen och liknande. Men det är också många som avslutar med att skriva SD 2018.

Parets engagemang för hbtq-rättigheter har tagit upp mycket tid. Till exempel har de haft som rutin att ta ut två veckors extra semester under sommaren för att arrangera och delta i Pride.

– Det har varit en viktig del av mitt liv. Väldigt givande och roligt. Men när så många människor tycker att det är okej att spy över oss på grund av engagemanget, så känns det som att det kanske är någon annans tur att ta över facklan så ska jag ta hand om mina barn istället.