Om tre år blir det ett Pridesamarbete signerat Öresund då Köpenhamn och Malmö går ihop för att arrangera mastodont firandet World Pride, och dessutom idrottstävlingen för hbtq-personer EuroGames.

Det prestigefulla uppdraget har fått fullt stöd från Malmö stad, men i mars kom rapporter om interna oroligheter på föreningen Malmö Prides årsmöte som ledde till att kommunen frös ett förberedande bidrag på en halv miljon kronor.

Nils Karlsson, kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter (MP).
När QX idag når kommunalrådet Nils Karlsson (MP) har han precis kommit ut från mötet där Pride-besluten har fattats.

– Det har aldrig rått någon tvekan om att vi vill genomföra detta. Det som har gjort att det dragit ut på tiden är att vi vill försäkra oss om att alla våra samarbetspartners känner sig trygga med varandra. Och när det blev lite svajigt i föreningen Malmö Pride ville vi först se till att föreningen hade det stöd som de behövde.

Karlsson, som går i pension som kommunalråd efter valet i september, är glad att få avsluta med just besluten om World Pride och EuroGames.

– Jag är jätteglad att vi hann klubba detta. Det är bland det roligaste jag har jobbat med och det kan inte bli bättre än att få avsluta med något så positivt som det här är. Det var ju ingen som trodde på Malmö men tack vare den fantastiska föreningen Malmö Pride så blir World Pride verklighet.

Vad har du för förväntningar på World Pride 2021?

– En hel sommar med aktiviteter och festligheter som når sin kulmen i den stora Pridefestivalen. Jag förväntar mig också att det kommer att vara lättare att få upp hbtq-frågor på dagordningen. Så förhoppningsvis blir det både fest och politiska förändringar, avslutar Karlsson.

Även Lars Christian Østergreen, vd på Happy Copenhagen som planerar evenemanget för den danska sidan, gläds åt beskedet.

– Vi är väldigt nöjda med den svenska uppbackningen. Nu kan vi planera och genomföra ett jätteevenemang ihop med Malmö Pride och Malmö Stad.

– Politikerna har visat stora ambitioner kring projektet och vår ambition är att bygga broar mellan Köpenhamn och Malmö och mellan World Pride och EuroGames.