Sedan 2012 delar Vänsterpartiet ut ”Jörn Svensson-priset” för att uppmärksamma verksamheter och personer som arbetar med HBTQ-rättigheter.

Priset är uppkallat efter riksdagsledamoten som var en va de mest stridbara förkämparna som under 70- och 80-talet arbetade i en tid då få politiker stod upp för ens de mest grundläggande rättigheterna.

I år blev det ännu en av de som tidigt tog strid mot patriarkat och hycklande sexualmoral genom sin musik, Jan Hammarlund, som fick ta emot 10 000 kronor ur Jonas Sjöstedts hand.

Hammarlund har bland annat skrivit låten ”Ville” och ”Sexualpolitiskt snack” som bägge hade ett radikalt homotema. Mest kända låt som Jan Hammarlund skrivit och sjungit in är ”Jag vill leva i Europa”. Han har, förutom sin egen produktion, även tolkat Brecht, Schubert och tonsatt Karin Boye och var den som gjorde Violetta Parra populär i Sverige.

Senaste tillskottet i Jan Hammarlunds musikaliska produktion är tolkningen av Kalle Holmqvists bok ”Frans och Lars” till förmån för Regnbågsfondens arbete.

"Lars och Frans" – till stöd för Regnbågsfonden

Till stöd för Regnbågsfonden har trubaduren Jan Hammarlund tonsatt en sång baserad på Kalle Holmqvists bok "Frans och Lars". Text av de två, illustrationer av Bitte Andersson. Robert Fux och Jan Hammarlund sång, musikarrangemang av Andreas Söderström. Med videon kommer uppmaningen att skänka ett bidrag till Regnbågsfonden! Enklast gör du det genom att klicka på "Skänk en gåva"-knappen ovan till höger eller så kan du bli månadsgivare. Mer info på regnbagsfonden.org

Publicerat av Regnbågsfonden Tisdag 17 juli 2018

Nedan kan du läsa Vänsterpartiets motivering.