För fjärde året i följd satsar man på regnbågsupplysning i norr och det blir start i Arjeplog där de medverkar på höstmarkanaden idag, torsdag 4 oktober, till lördag 6 oktober 10:00-17:00. På lördag ges en föreläsning (Kyrkströmsgården i Arjeplog 17:00-18:00) med Axel Lilja som berättar om att vara ung och hiv-positiv. QX ställde ett par frågor till Jimmy Stenman, ordförande RFSL Piteå Älvdal.

Ni kör Pride som en turné, vilka stopp och vilka datum planeras?

– Nu, 4-7 oktober, är vi med på Arjeplogs höstmarknad med föreläsning på lördag. Den 21 oktober är nästa stopp i Arvidsjaur med en föreläsningsdag i samarbete med Svenska Kyrkan. Då blir det föreläsningar om att vara same & queer, att vara ung och hivpositiv och mycket annat. Den 16-18 november är tanken att vi ska vara i Älvsbyn och så blir det final 1-2 december.

Varför bjöd ni in Axel Lilja?
– Vi bjöd in Axel för att han var på Luleå Pride i somras och gjorde en uppskattad föreläsning där.

Hur kommer det sig att ni ordnar Pride så sent på hösten, har det fallit väl ut?
– Det är fjärde året vi kör Pite Älv Pride och det har varit bra utfall så här långt. Plus att vi kunnat samverka med andra kring aktiviteterna under hösten och även kunna komma in på skolor.

Hur bemöts ni i de kommuner ni besöker?
– Vi har bemötts bra och fått stöd av kommunerna på olika sätt I fjol så medverkade kommunalråden i respektive kommun på föreläsningarna och berättade om sitt mångfaldsarbete.

Någon kommun som gjort stora framsteg på HBTQ-fronten på sistone?
– Ja, Piteå kommun gör ett bra jobb med sitt mångfaldsarbete.

Axel Lilja