Planen är att det ska ligga i Kampala, Uganda, på hemlig plats. Centret ska ge stöd till hbtq-personer, ge rådgivning om hälsa, säkerhet och hur man skyddar sig mot diskriminering. Hbtq-organisationen All Out är med på tåget och nu kan du hjälpa till att driva projektet framåt genom att bidra till crowdfundingsidan. Planen är att öppna centret tidigt 2019.

Hur kommer det sig att platsen blir i Kampala?
– Uganda brukar kallas världens mest homofoba land, och ett tag var dödstraff för homosexualitet på tapeten. Jag har nu arbetat i Kampala i Uganda i snart fyra år och kommit väldigt nära ugandiska queer-rörelsen. Jag fick idén till detta center eftersom det inte finns någon plats där hbtq-personer kan vistas utan rädsla i Uganda. Det här ska bli östra Afrikas första hbt-community center, vilket är historiskt. Detta är att är mitt sätt att skapa något som ska leva vidare. Att göra avtryck. Det går inte att förändra världen över en natt, men man kan göra något konkret för att göra den till en lite bättre plats.

Hur har det gått?
– Under arbetet har det varit många faror. När vi skulle uppträda under Uganda Pride 2016 stormade polisen med maskingevär och höll oss gisslan liggandes på golvet i två timmar. Vi visste inte om vi skulle överleva. En person hoppade från fjärde våningen för att inte outas som gay och bröt alla ben i kroppen. Den kvällen var nog det värsta övergrepp jag varit med om. Men det gjorde bara att jag blev fast besluten om att inte ge upp kampen.

Hur kan man hålla platsen hemlig, är det inte svårt att nå ut då?
– Vi har våra knep. Den ugandiska hbt-världen är underground. Man måste ligga två steg före med säkerheten hela tiden. Det är som att vara motståndsrörelsen i ett krig. Efter att polisen stängt ner Uganda Pride förra året organiserade vi till exempel landets enda Pride-relaterade event på hemlig plats i Kampala. När jag tillsammans med ugandiska queera sångare skapade musikalbumet ”Rainbow Riots” visade vi att det är möjligt att komma runt faror genom kreativitet och det kommer vi fortsätta med.

Hur är situationen i Uganda just nu?
– Det är olagligt att vara gay och mycket svårt för hbt-personer. Men kampen för jämlikhet blir starkare varje dag. Under mina år med Rainbow Riots i Kampala kan jag definitivt se små positiva förändringar, främst genom att det fler röster hörs och att debatten blir lite mer nyanserad. Sociala medier spelar stor roll. Några av våra ugandiska medlemmarna i Rainbow Riots som är trans är pionjärer med hjälp av sociala medier. Det dyker upp små tecken som ger hopp om förändring, ett steg i taget. Jag har ju i min egen livstid sett hur snabbt det kan gå. När jag föddes var homosexuella klassificerade som mentalsjuka i Sverige – nu har vi Pride-parader som är världens folkfester. Jag tror att förändring kan ske om vi alla håller ihop och kämpar för den. Det gäller att inte ge upp.

Nu kör ni en crowdfunding-kampanj, hur mycket är målet att samla in?
– Vi behöver nu 100 000 kronor för att täcka drifts- och säkerhetskostnader. Vi uppskattar verkligen alla donationer, stora som små. Det här är inte som att stödja en stor välgörenhetsorganisation med massa dyra kostnader där man inte vet vart pengarna går – utan varje krona kommer gå till att hjälpa utsatta hbtq-personer i Uganda. Jag vill visa att det faktiskt går att göra skillnad.

Vad är det som HBTQ-centret mestadels kommer att göra?
– Erbjuda ugandiska hbt-personer en säker plats där de kan vara sig själva utan rädsla för påhopp. Vi kommer också erbjuda råd om hälsa och säkerhet, och fungera som ett stödsystem. Kärnan i aktiviteterna kommer att vara musik och kreativa uttryck. Vi hbtq-personer har alltid använt kreativitet som vapen mot förtryck. När våra röster blir nertystade måste vi hitta nya sätt att göra oss hörda. Det var min drivkraft när jag skapade Rainbow Rots. Nu utvecklas detta genom att skapa detta center för att göra nya projekt. Om vi kan hjälpa några personer att få ett drägligare liv är det en stor seger. Det här en möjlighet att ge hopp till några av världens mest utsatta hbt-personer att våga vara de de är och älska de de älskar.

Här kan du ge bidrag till HBTQ-centret i Kampala.

Swish:  1235617287

Hemsida: rainbowriots.org