TV-såpan Big Brother där ett gäng ungdomar stängs in i ett rum, förses med olika udda aktiviteter och en stor mängd alkohol, och förväntas bete sig så illa som möjligt har i år haft såväl tre öppet bisexuella deltagare som Vanessa Lopez som varit transsexuell och idag lever som kvinna.
I början uttalades förhoppningar om att Vanessas deltagande skulle öka kunskapen om transsexuellas situation i Sverige, men efter att en konflikt med deltagaren Gurkan Gasi eskalerat har QX läsare börjar reagera med oro.
Under livesändningen på nätet i natt uttalade Gurkan direkt hot om våld mot Vanessa, uppger ”Anna” som följer sändningen. Hon berättar även att det på livechatten uttalas grova kränkningar mot Vanessa och transpersoner.
– Ungdomar ser upp till Gurkan och det han säger tas emot som att han är kung, säger ”Anna” till QX. Det han säger får väldigt stor genomslagskraft i samhället.
”Anna” har reagerat på att han hotat bajsa i Vanessas säng om hon inte röstas ut, han skall ha sagt till andra deltagare att han tänker döda henne, slå ner henne eller skära henne om hon är kvar i programmet.
Tidigare har QX fått information från läsare som följer nätsändningen om hur samma ”Gurkan” kallat homosexuella ”efterblivna personer” och att hetsen mot Vanessa pågått på tittarforum kopplade till sändningen under lång tid.
Big Brothers pressinformatör Erik Sidung säger till QX att man inte har ständig övervakning av live-chattandet. Sidung säger dock att man kan blocka användare ”men vi kan inte sitta hela nätterna och övervaka för att blocka galningar”. Han berättar att de regelbundet rensar kommentarer i Facebook-gruppen för programmet.
I ett av de klipp som lagts upp på hemsidan för programmet finns ett samtal mellan deltagaren Simon och Gurkan. Där säger Gurkan att Vanessa är äcklig och han vänder sig till TV4.
– Hur fan tänkte ni när i släppte in den där djävulen. Usch säger jag bara, säger han. Ett uttalande som är bland de mildaste uppger Anna för QX.
– Vi borde ordna demonstration utanför Big Brotherhuset för acceptans och mänskliga rättigheter. Det är stor hets mot transpersoner överhuvudtaget i programmet, säger ”Anna”.
– Ledningen för programmet verkar tycka det är skitballt att trycka ner alla transsexuella i Sverige, vi måste visa att vi inte accepterar att man trycker ner personer på det här sättet.
Exekutiv producent för Big Brother är Pelle Porseryd. Han säger till QX att det är en ”svår och komplex” fråga om var gränsen går för vad deltagarna säger och gör. Om Gurkan hotat Vanessa direkt är det allvarligare, säger Porseryd.
– Men med anledning av det som uppgetts om livesändningen under natten så går jag just nu igenom vad som sagts och i vilket sammanhang, säger Porseryd som också berättar att man tidigare haft samtal med Gurkan och att man kommer ha det igen med tanke på hans uttalanden om Vanessa.
– Ni har väl personal som följer allt som sägs och görs dygnet runt?
– Jo vi har mycket personal, men det är svårt att få en helhetsbild, säger Porseryd till QX.