29 september drabbades städerna Palu, Donggala och Mamuju i Malaysia av ett jordskalv som dödade mer än 2000 personer. Nu får HBTQ-personerna i området skulden för att det skett och att så många personer omkom. Iallafall enligt Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, ledaren för den Malaysiska oppositionen.

– Vi är oroliga över det som hände i Malaysia och i Palu där det nyligen var en jordbävning och en tsunami. Det har rapporterats om att bodde mer än 1000 personer i det området som alla var HBTQ-personer, säger han till Malay Mail.

Vidare säger Ahmad Zahid till Malay Mail att de måste skydda resten av befolkning i Malaysia från HBTQ-gruppens synder, att detta var ett straff från Allah. Han ifrågasätter också effektiviteten hos de program som startats i syfte att ”omvandla” HBTQ-personer i Malaysia, dit ungefär 1000 personer har anmält sig det senaste året.

Flera hot mot HBTQ-personer i Malaysia

HBTQ-personers rättigheter i Malaysia är mycket hotade. I september i år blev två kvinnor pryglade för att de hade haft sex i en bil. I augusti stormade polisen en gaybar i huvudstaden Kuala Lumpur med syftet att ”hindra spridningen av HBTQ-kulturen till resten av samhället”.

Det är i och för sig inte första gången som HBTQ-personer får ta skulden för något som är omöjligt att påverka. För ett år sedan föreslog en kenyansk myndighetschef att homosexuella lejon skulle gå i terapi för att de influerats av människor.