Filip Filipek, ordförande och verksamhetschef för Malmö Pride, har blivit en stor del av det tumult som drabbat föreningen. Han upplever att det blivit en häxjakt kring det hela och väljer nu att avgå i förtid som ordförande. I filmen nedan berättar han varför han väljer att avgå som ordförande i förtid och hur han ser på framtiden.

Hur kom du fram till det här beslutet?
– Detta är något jag har funderat på länge. När vi startade föreningen började vi från grunden, vi hittade lösningar för att få verksamheten fungera. Nu har vi etablerat oss, byggt upp en stor pridefestival och ingått samarbeten med viktiga aktörer. Då behöver vi också anpassa organisationen efter de nya förutsättningarna. Tyvärr fick vi inte en ärlig chans att jobba klart med detta. Jag hade hoppats på en sansad överlämning, istället blev det en häxjakt.

Tillsammans med vem/vilka har det här beslutet fattats?
– Jag ansvarar för de beslut jag tar, precis som andra ansvarar för sina beslut.

Vad kommer det innebära att vara festivalgeneral?
– Ingen aning.

Med tanke på att många i styrelsen hoppat av, dels på grund av att det varit samarbetssvårigheter, hur kommer din roll som festivalgeneral påverka det framtida samarbetet tror du?
– Av en styrelse på nio personer har en av dessa uttryckt kritik, det går inte att dra några slutsatser av en röst. Tyvärr har drevet i sig gjort att folk inte orkat sitta kvar. Jag ser framemot att jobba med en ny styrelse.