Igår vann den omtalade högernationalisten Jair Bolsonaro presidentvalet i Brasilien. Bolsonaro och hans socialliberala parti vill utplåna korruptionen i landet, få ner den höga brottsstatistiken och få landet på fötter efter den dåliga ekonomi som landet haft.

Men den nyvalda presidenten har också gjort ett flertal kontroversiella uttalanden som fått honom att liknas vid Donald Trump och Filippinernas president Rodrigo Duterte. Många av dessa uttalanden har varit riktade mot HBTQ-personer.

Jair Bolsonaro har aldrig hållt inne med att han är emot homosexualitet och en av hans mest kända kommentarer där han tydligt tar ställning lyder ”Ja jag är homofob, och mycket stolt över det”. Han har även sagt att om hans son vore gay så skulle han aldrig kunna älska honom, snarare önska att han gick bort i en olycka.

Jair Bolsonaro tog en klar seger mot motståndaren Fernando Haddad.

Den nyvalda presidenten var även med i dokumentären ”Out There” från 2013 med brittiske skådespelaren och reportern Stephen Fry. Efter deras möte beskrev Stephen Fry att det var ett utav de mest obehagliga möten han någonsin upplevt. Där sa han bland annat att HBTQ-personers kampanjande för rättigheter handlar om att ”omvandla unga barn och vuxna till homosexuella så att de sedan kan uppfylla deras sexuella behov i framtiden”.

HBTQ-personer i Brasilien är redan väldigt utsatta och deras rädsla är att det ska bli ännu värre nu när Bolsonaro fått makten. Fram till september i år har 300 HBTQ-personer dödats i hatbrott i Brasilien. Förra året var det 387 stycken vilket tyder på att 2018 kommer gå till historien då flest HBTQ-personer dödats i hatbrott.

Många personer har gått ut på sociala medier för att uttrycka sin rädsla, men också att HBTQ-rörelserna runt om i landet ska vara starka och hålla ihop.