Hundratusentals människor deltog när, organisationen Taiwan LGBT Pride, ordnade prideparad genom Taiwans huvudstad, Taipei. Paraden gjordes för 16:e gången, men nu handlade den till stor del om att pressa Taiwans regering på löften de gett om samkönade äktenskap.

Lagförslaget röstades igenom i högsta domstol i maj förra året och då var Taiwan det första landet i Asien att legalisera samkönade äktenskap. Författningsdomstolen i landet införde en gräns på två år tills lagen skulle träda kraft.

Anledningen till marschen och den kritik som kommit från HBTQ-rörelsen, började i samband med att lagförslaget har hotats av konservativa och högerpopulistiska grupper. Därför ska landet nu hålla flera folkomröstningar den 24 november, trots att folket blivit lovade samkönade äktenskap.

– Vi kommer använda vår röst och därmed säga till Tsai-Ing Wen och hans regering att folket vill ha samkönade äktenskap, säger Miao Poya som var med och deltog i paraden.

Taiwans president Tsai-Ing Wen säger att landet fortfarande är splittrat i frågan. Därför ska det genomföras folkomröstningar. Taiwan ses ofta som ett föredöme i regionen när det kommer till liberalism och mänskliga rättigheter.