European Forum of Lesbian, Bisexual and Transgender Christian Groups har haft möten årligen sedan 2004 i flera olika städer och länder runt om i östra Europa och Centralasien. 15-18 november skulle kristna hbtq-personer samlas i Jeveran, Armenien, för att prata, be och vidga sina kontaktnät. Men nu ställer alltså organisationen in på grund av att de inte kan garantera deltagarnas säkerhet.

– De senaste dagarna har vi fått in extrema mängder homofobiska och hatiska handlingar som riktat sig specifikt mot vårt event. Politiska partier i landet som är radikaliserade högerpopulister har mobiliserat sig och tagit sikte på vårt möte, skriver European Forum i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet står det att European Forum aldrig har stött på något liknande. Deltagare på mötet har mottagit dödshot, både från politiker och från beväpnade extremister. De beskriver också hur en av medlemmarna i New Generation (NGO), som jobbar för mänskliga rättigheter och allas lika värde, har fått sin bil vandaliserad.

Avslutningsvis skriver de i pressmeddelandet:
– Vi uppmanar alla demokratiska och institutioner som jobbar för mänskliga rättigheter att stödja vår protest mot denna situation och göra det känt för den Armeniens regering vad som pågår.

– Vi uppmanar också alla kyrkor, religiösa samfund och troende att be den 18 november då mötet skulle varit. Be också för alla hbtq-personer i Armenien och deras rätt till säkerhet, frihet och rättigheter.

Hela pressmeddelandet hittar ni här.