I söndags firade Polen 100 år som självständigt land. Ett djupt polariserat land med flera yttre flanker som står mot varandra. Presidenten Andrzej Duda har självt sagt att hans svåraste uppdrag är att minska klyftorna mellan de som stöttar en liberal demokrati och de som vill ha en mer konservativ, i detta fall också kristen, demokrati.

Duda har öppet kritiserat liberalismens anhängare. Han har sagt att journalister ”utnyttjar sin makt” för att främja homosexualitet. Presidenten kan därför tänka sig att ta fram, om den är välgjord, en motion för att främja anti-gay propaganda, detta skriver Rémy Bonny, som specialiserar sig på hbtq-frågor inom politik i Mellan- och Östeuropa.

Det är tredje gången under ett halvår som en högt uppsatt politiker gett sig på hbtq-personer i Polen.
”I nuläget är Polen ett delat land, där klyftan mellan stad och land blir allt större. I större städer som Warsawa, så ser invånarna positivt på hur hbtq-scenen utvecklar sig. Medans på landsbygden är det tvärtom”, uppger Bonny.

”De nuvarande regeringen får de flesta röster från de som bor på landsbygden. Att attackera hbtq-personer på det här sättet är bara en taktik för att vinna ännu fler röster”, fortsätter Bonny.

Men det finns de som jobbar för att aktivt minska klyftorna och den högerpopulistiska flanken som fått allt större plats i landet. Den öppet homosexuella politikern Robert Biedron, tillkännagav i september att han tänker bedriva en politisk kampanj mot högerkonservativa. Han utesluter heller inte att kandidera till president.

”Biedron är väldigt populär bland unga väljare. Senaste undersökningar visar att unga personer och de som bor i stan är väldigt hbtq-vänliga. Det betyder att kampen för allas lika värde inte är omöjlig”, avslutar Bonny.