En man åtalas för att tillsammans med 20 till 30 andra misshandlat en homosexuell man på ett asylboende på Westsura herrgård i Surhammar. I dagsläget fungerar inte herrgården som ett boende för asylsökande. Misshandeln ägde rum i november 2016, detta skriver SVT Västmanland.

Målsägande är öppet homosexuell och bodde därför i en separat del av boendet, som var till för hbtq-personer. I polisförhöret säger mannen att han skulle äta lunch tillsammans med sin pojkvän vid ett bord i matsalen, men att männen som redan satt där ogillade deras sällskap.

Den åtalade, en man i 30-års åldern, erkänner att det uppstod ett verbalt bråk gällande bordsplaceringen. Enligt den åtalade 30-åringen ska målsägande ha förolämpat honom och hans familj, vilket var orsaken till att misshandeln startade. Men enligt den misshandlade mannen så uppstod bråket för att de inte tyckte om att han var homosexuell.

Övertalades att byta bord

Personal på boendet övertalade honom och hans pojkvän att äta vid ett annat bord. Men det hjälpte inte, utan den åtalade 30-åringen sprang till parets bord och utdelade ett knytnävsslag mot honom. Enligt personal och boende så stormade därefter 20 till 30 andra boende som var i närheten dit och började misshandla honom.

I polisförhör så erkänner den åtalade att han slagit mannen, men han förnekar att han ska ha använt en stol. Den misshandlade mannen fördes till säkerhet av boende och personal. När polis kom till platsen så var grupperna separerade från varandra. Mannen fick sår och svullnader i samband av misshandeln.

Åklagaren yrkar att den åtalade ska dömas för grov misshandel samt utvisas.