– Det är jätteroligt och en stor utmaning. Det här jobbet kommer vara annorlunda mot vad jag gjort tidigare, bland annat som HOMO. Det var ett uppdrag där jag hade stor expertkunskap. Haverikommissionen är en specialiserad myndighet så det blir ett annorlunda chefsskap för mig, där mitt fokus handlar om att leda organisationen, berättar Hans Ytterberg för qx.se.
Försvarsminister Sten Tolgfors (M) är glad över att han utsett Hans Ytterberg till generaldirektör.
– Han är en kompetent och meriterad jurist och en god ledare. Sedan är det kul att jag känner honom sedan tidigare när han och jag satt i en utredning om barn i homosexuella familjer. Jag vet att han är en bra person. Jag understryker dock att han fått jobbet på egna meriter och var den som var mest lämplig, säger Sten Tolgfors.

Hans Ytterberg jobbade som HOMO, ombudsman mot diskriminering på grund av sexuell läggning 1999 till 2009. Sedan dess har han jobbat på Justitiedepartementet som rättsakkunnig. Han har också varit ordförande för RFSL. Qx.se kunde inte låta bli att fråga hur bra Hans Ytterberg anse sig vara på haverier.
– Haha, vi får väl se. Tänk om det blir jag som är generalhaveriet? Myndigheten har en viktig uppgift samtidigt är organisationen hanterbar och så pass liten att jag kan lära känna personalen, det är något jag tycker är viktigt. Det här är också ett område som innebär mycket internationellt samarbete och det är jag intresserad av.

Ok, det är du som ska gripa in när saker går snett, när senast var du med om ett personligt haveri?
– Det är mest hela tiden! Eller nej, de är ju på en hanterbar nivå. Jag kommer inte på något konkret exempel i närtid.

Är det dig man ska kontakta när det är kaos i omröstningen till Melodifestivalen?
– Nej, verkligen inte. Inte heller om ditt facebookkonto går ner, då vore jag den sämsta.