SSU Skåne har de senaste veckorna fått en del uppmärksamhet i medier, först Kvällsposten, som rapporterat om att flera medlemmar i förbundet gjort homofobiska och antisemitiska uttalanden. Nu väljer, Mansour Ahmed ordförande, att lämna sin post.

Detta meddelar han i en debattartikel i Aftonbladet, där han börjar med att förklara hur viktigt det är med medier som opartiskt bevakar organisationer, men också att granskningen då bör visa helheten.

”Trots upprepade försök att rätta de felaktiga uppgifterna som spridits i media, har så inte gjorts. Det har lett till att en uppsåtligt och osann bild har spridits av en massa unga medlemmar som bara velat engagera sig för ett jämlikt och demokratiskt samhälle”.

Ahmed skriver att det stämmer att ett fåtal medlemmar gjort uttalanden i sociala medier som är helt emot förbundets värdegrund. Men att förbundet och han själv då agerat och uppmanat de förtroendevalda att lämna sina poster.

Avgången sker med omedelbar verkan, avslutar Ahmed.

SSU svarar på kritiken

I ett pressmeddelande svarar SSU på det mediedrev som de utsatts för och en del av det berör specifikt det som har med de homofobiska uttalanden som det rapporterats om.

”Flera personer vittnar om att de homofoba åsikterna som framkommer i medias granskning förekommit under en längre tid i SSU Skåne och att SSU:s styrelse känt till detta.

Det stämmer inte. SSU:s förbundsstyrelse har inte känt till att det skulle förekomma homofobiska åsikter i SSU Skåne. Homofobi, rasism eller andra former av extrema åsikter hör inte hemma i SSU. Därför har förbundsstyrelsen uppmanat de medlemmar som gett uttryck för sådana värderingar att lämna sina förtroendeuppdrag. Förbundsstyrelsen har också vidtagit andra åtgärder för att det inte ska ske igen.”