Sundsvall, Ånge, Timrå, Sollefteå, Örnsköldsvik, Härnösand och Kramfors har alla inlett regnbågsveckan. Tanken är att städernas bibliotek ska spraka i regnbågens färger i en hel vecka där det bjuds på kultur och aktiviter med ett hbtq-perspektiv. QX har pratat med Maria Johansson, en av arrangörerna av regnbågsveckan i Kramfors.

Vad gör ni på regnbågsveckan i kramfors?
– I måndags hade vi en #Killmiddag på internationella mansdagen, eftersom heteronormen och snäva normer för manlighet hör ihop. På tisdag kommer det vara en konstvisning med queer-tema, under onsdagen blir det en Regnbågsdag i lilla Prästmon utanför Kramfors med bland annat Regnbågssagostund och Lesbisk ritual med Lesbisk odyssé plus att kyrkan har ett regnbågsprogram i församlingsgården på kvällen. På torsdag blir det queert melodikryss och på kvällen Rainbow Night med eldshow, poesi, musik och föreläsning med Tove Fahlgren som är queersamisk aktivist.

Regnbågsveckan engagerar många

Maria berättar att det är andra året som Kramfors ordnar detta, men att Örnsköldsvik har haft regnbågsvecka de senaste tio åren. Det är ofta ett stort engagemang och positiva reaktioner. I Sollefteå har kommunen satt upp massor av regnbågsflaggor för att komma in i pride-stämning.

Vad betyder det för ett litet samhälle som kramfors tror du? 
– Jag tror att det betyder jättemycket. Vi skapar en mötesplats och det blir tydligt för alla vad biblioteket och kommunen står för.