– Det uppmärksammas tyvärr inte så mycket i stora medier om vad som händer i Uganda idag. Det som händer just nu i Tanzania händer även i Uganda, säger Frank Mugisha, en av de mest framstående hbtq-aktivisterna i Uganda.

Sedan Barack Obama lämnade posten som USAs president så har det märkts en stor skillnad. Trump administrationen verkar ha slutat bry sig.

– Jag tor inte att situationen kommer förändras, jag tror det blir värre.

Hur man ska lösa den rådande situationen är självklart väldigt komplex.

– Om de bistånd Uganda får ska göra skillnad så måste det var en mycket god relation mellan biståndslandet och Uganda. Det är klart att pengar är bra, men det löser inte problemet med bristande mänskliga rättigheter och diktatur.

Jobbar i uppförsbacke

Genom organisationen, Sexual Minorities Uganda(SMUG), har Frank Mugisha arbetat länge för att situationen för hbtq-personer i Uganda ska bli bättre.

– I nuläget så går vårt arbete bra, men det är ofta problem såklart. Nyligen så hade vi stora problem med att flera personers namn hängdes ut på en hemsida, berättar han för QX.

Mugishas arbete för hbtq-personers rättigheter sker i brant uppförsbacke. 2009 införde landet en ”anti-homosexlag” där dödstraff för upprepade homosexuella handlingar, angiveri och livstid fängelse föreslogs. Presidenten Yoweri Museveni godkände lagförslaget 2014 med orden:

”Ingen studie har visat att man kan vara homosexuell av naturen. Därför har jag gått med på att underteckna lagen”