Hiv-Sverige har uppmärksammat Världsaidsdagen sedan 1990. Jonna Ekdahl har varit med och arrangerat konserten.

– Tanken med eventet är att uppmärksamma och synliggöra hiv. Att inte glömma historien och minnas. Vi väljer att uppmärksamma genom en minnesstund med tal, musik och sång, samt ljuständning i kyrkan.

Stockholms Gaykör levererar ljuva toner

Stockholms Gaykör kommer vara på plats och framträda. Jonna berättar att det var både eventet och kören som valde varandra.

– För det första är de väldigt duktiga och en uppskattad kör, men även historiskt så har många medlemmar i kören gått bort i aidsrelaterade sjukdomar. Det finns en tydlig koppling mellan gaykören och det arbete som vi gör för/med personer som lever med hiv.

Vilka mer kommer vara delaktiga i minnesstunden?
– Jazzvokalisten Isabella Lundgren, viskompositören Jan Hammarlund som varit hbtq-aktivist i flera år och författaren Pia-Kristina Garde, som skrivit en bok som består av vittnesskildringar från 30 år av hiv och aids i Sverige.

Hiv-Sverige kommer även presentera sin nya bok som är en del av Äldreprojektet – Leva livet, att åldras med hiv, som handlar om personer som är över 50 år och lever med hiv. Alla som kommer till minnesstunden kommer att få en bok.

– Vi vill även poängtera att alla är välkomna till minnesstunden. För att minnas, skänka någon eller några en tanke, sitta ner i en gemenskap eller lyssna på vacker musik. Det kommer även bjudas på fika efteråt.

Eventet är mellan 17:30-19:00 i Maria Magdalena kyrkan. Fri entré.